Home Oostelijke Eilanden Festival herdenkt en viert Aardappeloproer van 100 jaar geleden

Festival herdenkt en viert Aardappeloproer van 100 jaar geleden

0
Vrouwen in de rij voor voedsel bij Hongeronlusten te Amsterdam 1917.

Honderd jaar geleden kwamen de vrouwen van de Oostelijke Eilanden in opstand tegen honger en armoede in deze buurt. Het 100 jaar Aardappeloproerfestival gedenkt en viert van donderdag 29 juni tot en met zondag 2 juli met een bruisend festival het al honderd jaar voortlevende eigenzinnige en tegelijkertijd solidaire karakter van de bewoners van de Oostelijke Eilanden.

Honderd jaar na het Aardappeloproer laten de nog altijd eigenzinnige bewoners opnieuw zien wat hen verbindt, inspireert en energie geeft. Ze tonen wat ze kunnen en wat hun doelen zijn; waar ze voor staan. Het festival toont de kracht van de buurt. Het is een unieke gelegenheid om samen met anderen te genieten, nieuwe mensen te ontmoeten en om meer te weten te komen over de buurt en haar geschiedenis.

Veel activiteiten
Tijdens het festival kun je genieten van zang- en theatervoorstellingen, meegaan met wandelingen langs monumentale gebouwen of verborgen tuinen, deelnemen aan de Kattenburger fietsronde, foto’s bekijken van de Eilanden toen en nu, het Werkspoormuseum bezoeken, picknicken op het Marineterrein terwijl de kinderen spelletjes of proefjes met aardappelen doen en nog veel meer. Alle onderdelen van het programma zijn ontstaan door de inbreng van vrijwilligers en professionele uitvoerend kunstenaars uit de buurt. Op 26 juni is er vast een opwarmertje voor het festival, dan worden op enkele plekken in de buurt aardappelen uitgedeeld vanaf schuiten.

Aanleiding tot het oproer
In het begin van de twintigste eeuw kwam er meer voedsel binnen het bereik van arbeiders. De Eerste Wereldoorlog bracht daar verandering in. Nederland was niet in oorlog, maar ondervond wel hinder van de omstandigheden. De in- en uitvoer van goederen stagneerde. Brood en ander voedsel ging op de bon en er kwamen gaarkeukens. In januari 1917 was een rantsoen voor brood ingesteld. Op 28 juni 1917, toen er geen aardappel meer te krijgen was, werd in de volkswijken van Amsterdam bekend, dat er in de Prinsengracht een schip met aardappelen lag, bestemd voor het leger. De vrouwen uit de Jordaan stroomden toe en plunderden de schuit om hun gezinnen te kunnen voeden.

Doden en gewonden
Op de Oostelijke eilanden plunderden vrouwen treinwagons met aardappelen. Wethouder Josephus Jitta wilde dat het volk haar eetgewoontes wijzigde en rijst ging eten dat wel voorradig was. Het leger werd ingezet. Op 5 juli 1917 kregen de militairen op het Haarlemmerplein het bevel met scherp te schieten op stakende Hembrug-arbeiders. Twee keer schoten zij op bevel op de menigte. De mensen vluchtten naar alle kanten en werden achtervolgd. Aan de Brouwersgracht vielen twee doden. Ook op het Kattenburgerplein was er een heftige confrontatie met de militairen. De opstand werd neergeslagen. Er vielen 9 doden en 114 gewonden.

In de agenda vind je alle activiteiten
Meer over het festival op www.aardappeloproer.nl