Home Kunst Fiets door de geschiedenis van Oost en ontdek de rijkdom van de...

Fiets door de geschiedenis van Oost en ontdek de rijkdom van de openbare ruimte

0

Het hippe Oost is the place to be, dat is zeker. Maar hoe goed ken je de geschiedenis van het stadsdeel? Wist je bijvoorbeeld dat je in Oost talloze verwijzingen naar ons koloniale verleden tegenkomt? Op een ontdekkingstocht per fiets hoor de verhalen van vroeger en nu.

In Oost herinneren de Indische buurt en de Transvaalbuurt aan een geschiedenis waarin Amsterdam haar invloed uitoefende tot ver buiten de grenzen van Nederland. De schepen van de VOC werden in de 17de eeuw uitgezwaaid op de eilanden Wittenburg, Oostenburg en Kattenburg, waar nu het Scheepvaartmuseum staat. In het Tropenmuseum, Artis en de Hortus Botanicus werden de souvenirs verzameld die de schepen mee terugnamen uit de koloniën. De openbare ruimte van Oost is doordrenkt met de herinnering aan een tijd die we liefkozend ‘de Gouden Eeuw’ noemen.

Maar we weten natuurlijk dat die periode een donkere kant had: met slavernij, onderdrukking en afgedwongen monopolies op handelswaar. Verschillende plekken in Oost herinneren ook aan déze geschiedenis, waar we doorgaans liever niet over praten.

Fietstocht Oost met gids
‘Pay Attention Please’, een initiatief van Public Art Amsterdam, is een tentoonstelling van bestaande en nieuwe kunstwerken in de publieke ruimte in Amsterdam. Artifex organiseert rondleidingen door verschillende stadsdelen. Tijdens de fietsroute in Oost krijg je – onder meer door kunst in de publieke ruimte – een beeld van de transformatie van de buurt, van de geschiedenis van het koloniale verleden en hoe deze doorwerkt tot op de dag van vandaag.

Reis door heden en verleden
Je komt onder anderen langs het mozaïek van Nelson Mandela in de Transvaalbuurt: een eerbetoon aan de eerste zwarte president van Zuid-Afrika dat door buurtbewoners werd gekozen als symbool van de buurt. En langs het reliëf boven de hoofdingang van het Tropenmuseum waar VOC-koopman  Jan Pieterszoon Coen waakt. Zijn heldenstatus wordt opnieuw bevraagd en daarmee is een kritische  blik op kunst in de  openbare  ruimte vereist. Krijgt het metaal DOE IETS van Serge Verheugen, bevestigd aan het viaduct onder de drukke Wibautstraat, in deze context een nieuwe betekenis? Eindig je tocht bij Huize Frankendael, gebouwd in de Gouden Eeuw en het laatst bestaande buitenhuis van Amsterdam met prachtige tuin en park om alle indrukken te verwerken en tot rust te komen.

Voor dit programma heb je een fiets nodig. Neem je eigen fiets mee, leen een OV-fiets bij het Amstelstation of huur vooraf online een fiets via black-bikes.com (locatie Muiderpoort). Fietshuur is niet inbegrepen in de prijs van het programma. Prijs € 15,- per persoon en € 10,- kinderen t/m 12 jaar.

Public Art Amsterdam Oost op zondag 15 juli van 11.00 – 13.00 uur en op zaterdag 4 augustus van 14.00 – 16.00 uur.