Home Duurzaam Fietsdemonstratie zet stad klem

Fietsdemonstratie zet stad klem

0

Vrijdag was de internationale autovrije dag van de nationale mobiliteitsweek 2017. Auto’s reden gewoon als altijd tijdens de spits. Maar de Dokwerker was het startpunt voor een demonstratie van enkele honderden fietsers die dwars door de spits van Amsterdam ging. De fietsers waren uitgerust met mondkapjes, fluitjes, toeters en borden met teksten als ‘Geef het fietspad terug’ en ‘Schone Lucht en Ruimte’.

Opstoppingen waren het gevolg van het en masse fietsen door de stad. De automobilisten konden daar geen geduld voor opbrengen met nog meer getoeter en lawaai tot gevolg. En dat terwijl de demonstranten iedere dag last hebben van de drukte in de stad.

Door sterk vervuilde straten
Met de demonstratie willen de demonstranten Amsterdammers ervan bewust te maken dat de
luchtkwaliteit in Amsterdam echt niet goed is. Ondanks de geruststellende woorden van sommige wethouders en andere politici. De demonstratie fietste daarom juist door straten waar de lucht sterk vervuild is met fijnstof en stikstofdioxide. Ook moet er meer ruimte komen voor voetgangers en fietsers, vinden de demonstranten. Milieudefensie deed daar onderzoek naar en bracht het rapport uit Van wie is de stad.

Gemeenteraadsverkiezingen
De ‘Spitse Fietsdemonstratie’, zoals de manifestatie heet, is een signaal aan de bestuurders van Amsterdam. Maak Amsterdam nu schoner, ruimer en veiliger, is de roep. Een Amsterdam waar het prettiger is om te leven, wonen, werken en verblijven. De oproep aan de politiek is dan ook: ‘Laat schone lucht en ruimte hét thema worden van de Amsterdamse gemeenteraadsverkiezingen 2018!’

Snorscooters van het fietspad
De demonstranten vroegen ook aandacht voor de snorscooters, die nu echt van het fietspad af moeten. Vertragingen voor helmplicht vanuit Den Haag houden dat tegen. Ook meer ruimte voor fietsers en duurzame mobiliteit saat op het lijstje van eisen.