Home Overzicht Fietsenstalling in het IJ voor minimaal 4.000 fietsen

Fietsenstalling in het IJ voor minimaal 4.000 fietsen

0

Een ondergrondse fietsenstalling aan de IJzijde van het Centraal Station zal straks plek bieden aan minimaal 4.000 fietsen. De nieuwe stalling vervangt het bekende fietsplatform aan de westkant en de huidige fietspont direct achter CS. Door de fietsen ondergronds te brengen en daar bovenop een wandelboulevard te maken ontstaat veel meer ruimte aan de IJzijde van het station.

Onderdeel van de constructie is een aanvaarbescherming, die de fietsenstalling en de kade daarachter beschermt tegen aanvaringen. De maatregel is onderdeel van het project Waterfront, waarmee de gemeente de IJzijde van het station verder wil verbeteren.

Meer ruimte voor fietsen
De IJzijde van CS transformeert van no-go area tot een prachtige verbinding met Noord. Verkeerswethouder Litjens: ‘Vijftien jaar geleden had niemand kunnen denken dat dit een prettig, levendig gebied  zou zijn met veel ruimte voor fietsers en voetgangers, winkels, restaurants en reizigers. Wat dit gebied nog nodig heeft, is meer ruimte om fietsen te stallen. Door geparkeerde fietsen naar de ondergrondse stalling te verplaatsen, behouden we het vrije zicht over het IJ en ontstaat er een nieuw verblijfsgebied voor voetgangers direct aan het water.’

Waterplein Oost
Onderdeel van  project Waterfront is ook het realiseren van een goede aansluiting van de fietsenstalling op het huidige Waterplein West (waar de ponten gesitueerd zijn) en het toekomstig Waterplein Oost. Project Waterfront gaat hiervoor varianten en financieringsvoorstellen uitwerken. Naar verwachting wordt hier eind van dit jaar een besluit over genomen.

Vorig artikelKunstgras mag weer met rubbergranulaat, gemeente blijft voorzichtig
Volgend artikelBlauwe Huis biedt buurtbewoners en statushouders werkplek