Home Duurzaam Fietstochtje over IJburg leert veel over duurzaam wonen

Fietstochtje over IJburg leert veel over duurzaam wonen

0

Op de fiets over IJburg en bij vier duurzame highlights tips en tricks krijgen over energiebesparing en duurzame warmte in huis. Daarmee energie besparen en dat is goed voor het milieu én de portemonnee. Dat was voor een zeventig bewoners van IJburg aanleiding mee te fietsen met deze duurzame tour georganiseerd door door Stichting Natuurlijk IJburg en Nuon.

Beeld Martijn van den Dobbelsteen

Energieke bewoners lieten met inspirerende voorbeelden van duurzaam wonen zien hoe zij hun energierekening verlagen door het verbruik van stroom en warmte te verminderen, of door energie zelf op te wekken. Op Steigereiland-Zuid staat een huis van de toekomst’ waar alles draait om duurzaamheid. In een woning aan de Zwanebloemlaan kun je zien dat daar dankzij energiebesparende maatregelen de energierekening tot tachtig euro per maand is beperkt. In het Blauwe Huis van Blok 35 is het hele blok verduurzaamd met een investering van de Vereniging van Eigenaren zo’n 300.000 euro.

Na de rondrit over IJburg is er naast de borrel in de Flexbieb een verrassing, Nuon Cook Truck. In deze bijzondere foodtruck kom je alles te weten over elektrisch koken, stadsverwarming en energiebesparing. En natuurlijk zijn er hartverwarmende hapjes te proeven, die ter plekke zijn bereid op een elektrische kookplaat. ‘Het contact met Natuurlijk IJburg helpt ons enorm om naar onze klanten te luisteren’, zegt Alexander van Ofwegen, directeur van Nuon. ‘Deze Amsterdammers zijn zeer betrokken bij energie en duurzaamheid en willen net als wij koploper zijn in de transitie naar een duurzame toekomst.’

Het bezoek van de Nuon Cook Truck aan IJburg is onderdeel van een winterse tour waarmee het energiebedrijf duurzame warmte in de schijnwerpers zet. In de Energieagenda heeft het kabinet aangekondigd dat in 2050 alle gasleidingen zijn verdwenen uit Nederlandse straten. Voor de verwarming en het warme water in onze huizen gebruiken we dan op veel plekken warmtenetten, die warmte uit afvalverwerking, energieopwekking of uit andere, duurzame, bronnen vervoeren naar woonwijken. Gemiddeld halveert de CO2-uitstoot door verwarming hierdoor in de steden, wat goed is voor het milieu en klimaat.

.