Home Kunst Filmaltaar ‘Zachtjes om het Niet’ in Tot Zover

Filmaltaar ‘Zachtjes om het Niet’ in Tot Zover

0

Intieme fotoportretten, magische momentopnames en geschilderde filmstil. Dat is te zien in de installatie ‘Zachtjes om het Niet’ van Miloushka Bokma. ‘Zachtjes om het niet’ is tijdelijk opgenomen in de vaste presentatie van Museum Tot Zover en daar nu te bewonderen.

Filmaltaar ‘Zachtjes om het Niet’ lijkt een kruising tussen een reisaltaar en een uitvergrote letterbak. Een combinatie van foto’s, film en geschilderd beeld. Een werk waar je als kijker zelf wordt uitgenodigd om verbanden te leggen. Waar ruimte is voor associatie, bespiegeling en beschouwing.

Geruisloos
Bokma probeert in één beeld een heel verhaal te vertellen: ‘Ik ben geïnteresseerd in hoe herinneringen of belevingen op een specifieke manier tot uitdrukking komen in iemands gezicht, oogopslag of lichaamshouding. Door mijn foto’s heel precies te ensceneren onderzoek ik hoe deze signalen zich manifesteren of juist worden onderdrukt. Waar in de foto’s de tijd stilstaat, rek ik deze in mijn videowerken enigszins op. Ik film fotografisch, met een statische cameravoering en nauwelijks of geen montage. De personages bevinden zich in publieke ruimtes en reageren op elkaars uitvergrootte emoties. De korte films zijn geluidloos, waarmee ik het gevoel van onbehagen versterk.’