Home Kunst Filmgedicht IK BEN te zien bij Museum Tot Zover

Filmgedicht IK BEN te zien bij Museum Tot Zover

0

Heb je na je dood nog tijd om afscheid te nemen? Het filmgedicht IK BEN van de Amsterdamse filmmaker Mirella Muroni speelt met het idee dat ook mensen die plotseling sterven, de kans krijgen om hun geliefden gedag te zeggen. De poëtische film is tot en met 5 mei te zien in de videozaal van Museum Tot Zover aan de Kruislaan.

Op de terugweg van een hockeytraining krijgt studente Viola (Vi) een ongeluk met haar fiets. Na het ongeluk krabbelt ze overeind en gaat ze naar haar vriendje Kik voor hulp. Kik, die op dat moment aan het werk is als nachtportier, gedraagt zich vreemd. Dan begint het te regenen en de regen lijkt een geheim te herbergen. Vi stelt zichzelf de vraag: ‘Waar ben je?’ En telkens als ze zichzelf antwoord wil geven op die vraag begint ze haar zin met: ‘Ik ben…’

Ballade in beeld
De film gaat over een jonge vrouw die bij een verkeersongeluk om het leven komt, maar dat niet meteen doorheeft. Vanuit haar perspectief wordt verteld hoe het is om afscheid te nemen als je plotseling overlijdt. Afscheid nemen vanuit een andere dimensie, in een parallelle wereld.

Mirella Muroni verstaat de kunst om een zwaar onderwerp met schoonheid en poëzie verteerbaar te maken. Met beeldrijm, sferische shots en een voice-over maakt ze van IK BEN een filmgedicht, een ballade in beeld.

Het idee van de film stamt uit de periode dat Muroni’s vader plotseling overleed aan een hersenbloeding. Ze kon niet geloven dat dit het einde was. Dat hij zijn kleindochter niet zou zien opgroeien, niet zou weten hoe het Mirella en haar gezin zou vergaan. ‘In mij groeide de gedachte dat hij tóch een blik mocht werpen op mijn toekomst en de hoogtepunten uit mijn leven. Misschien dat de doden in een andere dimensie alvast een kijkje mogen nemen in de toekomst, voordat ze naar hun volgende bestemming overgaan?’

IK BEN is geselecteerd door EYE International. De jury is lovend over de cinematografische kwaliteit en het duidelijke handschrift van de filmmaker.