Home Overzicht Filmtips voor deze week

Filmtips voor deze week

0

Deze week in de bioscopen in Oost, Studio/K aan het Timorplein en filmtheater Kriterion. Tips voor het pakken van een filmpje in de buurt.

Deze pagina wordt regelmatig geactualiseerd.

No Time to Die | Vanaf donderdag 30 september | Dagelijks 00.07 uur te zien in Studio/K

In de 25e James Bond-film No Time to Die heeft James Bond zijn turbulente leven als geheim agent achter zich gelaten en leidt hij een rustig bestaan op Jamaica. Dit wordt abrupt onderbroken wanneer zijn oude vriend en CIA agent Felix Leiter hem vraagt om een ontvoerde wetenschapper te helpen bevrijden. Deze missie blijkt verraderlijker dan gedacht en brengt Bond op het spoor van een mysterieuze schurk die gewapend is met levensgevaarlijke nieuwe technologie.

Studio/K komt met een voorstel waar geen dodelijke potjes poker aan te pas komen en waarvoor we allerminst een oog voor een oog of een tand voor een tand vragen. Nee, we werpen een win-win in jullie schoot. In de nacht van 29 september op 30 september om klokslag 00:07 nodigen we jullie uit om als dieven in de nacht naar Studio/K te sluipen. Daar kijken we namelijk eerder dan de rest van het land de nieuwe Bond: No Time to Die. En o wee als jullie geschud komen, we willen jullie geroerd hebben.

Dune | Dagelijks te zien in Studio/K

De voor een Oscar genomineerde Denis Villeneuve (Arrival, Blade Runner 2049) regisseert Dune, naar de gelijknamige bestseller van Frank Herbert. Dune vertelt het mythische en emotionele heldenverhaal van Paul Atreides, een briljante en begaafde jongeman die tot grootse dingen is voorbestemd. Hij moet naar de gevaarlijkste planeet in het universum reizen om de toekomst van zijn familie en volk veilig te stellen. Intussen wordt er door kwaadaardige mogendheden hevig gestreden om de kostbare grondstof van de planeet, een stof die alleen daar te winnen is en in staat is het menselijk vermogen te vergroten. Alleen degenen die hun angst weten te overwinnen zullen overleven.

The Father | Dagelijks te zien in Studio/K

The Father is een fascinerend portret van een man die zijn grip op de realiteit aan het verliezen is. De briljante vertolking van Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs, The Two Popes) laat je geen moment los. Olivia Colman (The Crown, The Favourite) als zijn dochter Anne, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt opnieuw een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die steeds weer alle hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt wanneer zij er niet is. Voor Anthony is niet meer duidelijk wat echt is en wat zich in zijn hoofd afspeelt. We beleven het verhaal door zijn ogen en voelen zijn verwarring. Zijn vertrouwde omgeving blijkt niet meer zo vertrouwd. Zijn verbluffende acteerprestatie leverde Hopkins zijn tweede Oscar voor Beste Acteur op. Florian Zeller won de Oscar voor Beste Bewerkte Scenario. Hij verfilmde zelf zijn gelauwerde toneelstuk dat, onder andere, op het West End en Broadway te zien was.

 Titane | Binnenkort voor de laatste keer in Studio/K

Alexia (gespeeld door debutant Agathe Rousselle) heeft toen ze klein was een gloeiend stuk titanium in haar hoofd gekregen tijdens een auto-ongeluk. Sindsdien voelt ze zich aangetrokken tot auto’s. Het metaal in haar hoofd windt haar op, maar maakt haar ook agressief. Nadat ze een aantal gewelddadige misdaden gepleegd heeft, slaat ze op de vlucht en neemt ze de identiteit aan van een jongen die al tijden vermist is. Zijn vader onthaalt haar liefdevol als zijn verloren zoon. Zo vinden de twee genegenheid bij elkaar.

Outlaws in /K

In de maand september draait sudio/K vijf films over een onderwerp waar zowel filmmakers als kijkers geen genoeg van kunnen krijgen: boeven. Zijn we zo geïntrigeerd door de onderwereld omdat de samenleving ingericht is op een toekomst met huisjes, boompjes en beestjes, omdat we onszelf willen voorbereiden op donkere dreigingen die mogelijk steeds vaker op de loer liggen, of is het heel simpel en schuilt er gewoon een crimineel in ons allemaal? In ieder geval hebben we een programma klaarstaan waarmee we afdalen naar de levens van ‘klassieke’ misdadigers, de gangsters in de favela’s en de politie die het kwaad wil bestrijden. Hierbij presenteren we Outlaws.

On the Waterfront (1954) | woensdag 22 september om 21.30 uur te zien in Studio/K

Het sociaal-realistische drama On the Waterfront speelt zich af bij de havens van New York. Daar ligt de macht niet meer in de handen van de havenvakbond, maar van de gevaarlijke Johnny Friendly. Terry Malloy, veelbelovend bokser, raakt onbedoeld verwikkeld in deze onderwereld en raakt al snel onder de invloed van een priester die het maffiaregime een halt wil toeroepen. Deze groezelige zwart-witfilm is een apologie van regisseur Elia Kazan aan communisten die hij verraadde aan de heksenjagers van McCarthy. Het is tevens de doorbraakfilm van Marlon Brando die later Don Corleone speelde in The Godfather.

The Untouchables (1987) | zaterdag 25 september om 16.30 uur te zien in Studio/K

Tijdens de Drooglegging in de jaren twintig is niemand minder dan Al Capone de baas in Chicago. Hij verdient zijn geld met de illegale verkoop van drank en heeft de politie in zijn zak. Het is haast onmogelijk hem te stoppen. Maar dan wordt de beste politieman die er is op de zaak gezet: Elliot Ness. Hij sprokkelt drie metgezellen bij elkaar met wie hij Al Capone probeert te verslaan. In The Untouchables van Brian de Palma verrichten onder andere Sean Connery en Robert De Niro steengoed acteerwerk.

Cineforum Festival

European cinema: The Failed Canion | September 22nd, 23rd,  24th te zien in Kriterion

Do you think ‘European cinema’ as an entity exists? And what about a canon of European cinema? Starting off with an opening night on Wednesday September 22nd, Cineforum will continue for two days on the 23rd and 24th of September, during which ten screenings will open the discussion to various themes concerning European politics.

Each film will be introduced by an expert. Artists, academics, film critics and psychoanalysts will each bring their own perspective on this utterly incomplete and failed starting point of a European film canon. Themes include: European (art) history, colonialism, East and West, migration, North and South and gender.

Check www.kriterion.nl | studio-k.nu | voor verdere programmering.