Home Overzicht FNV trok vele duizenden naar manifestatie in Oosterpark

FNV trok vele duizenden naar manifestatie in Oosterpark

0

Het Oosterpark zag rood van de mensen op de eerste dag van mei. Duizenden mensen liepen mee in een mars ter ere van de Dag van de Arbeid. De tocht ging van het Jonas Daniël Meijerplein naar het Oosterpark waar een manifestatie werd gehouden met toespraken van onder meer scheidend FNV-voorzitter Ton Heerts, optredens en ander vertier. Volgens het FNV namen ongeveer 9.000 mensen deel aan de dag.

Beeld Hans Heitgeert en Gerard Valentijn

FVN riep 1 mei uit tot ‘Dag van de Echte Banen’ en vierde de successen die de vakbond heeft bereikt. In het Oosterpark eindigde de dag met een manifestatie die vooraf nogal wat opschudding veroorzaakte. Zowel de Stichting Red het Oosterpark en stadsdeel Oost was het park nog niet in staat de vele bezoekers te verwerken. De gemeente had wel toestemming verleend. De Stichting Herstel Oosterpark spande daartegen een kort geding aan, maar dat werd verworpen.

Buiten spel
Stadsdeel voelde zich buiten spel gezet omdat er toch een vergunning is verleend voor een demonstratie van de vakbond die meer op een evenement lijkt. Na veel gedoe is  vastgesteld dat er jaarlijks in het Oosterpark maar twee grote evenementen zijn toegestaan. Nu ziet men de activiteit als een evenement. Ook voorzitter Ernst Sonneveldt van Herstel Oosterpark baalt. Het bezwaar tegen de vergunning is door de rechter verworpen, maar het vonnis volgt pas na het weekend. Het park is na de renovatie van vorig jaar in zo’n slechte staat, dat de FNV-demonstratie wel eens de nekslag kan zijn voor het inmiddels kwetsbare Oosterpark.