Home Lezen en schrijven Fotoboek Amsterdam uitgegeven in eigen beheer

Fotoboek Amsterdam uitgegeven in eigen beheer

0

Het fotoboek Amsterdam, a metropolitan village werd in 2012 uitgegeven. Hiervoor heeft Ewout Huibers in opdracht de foto’s gemaakt. Daarna wilde Ewout doorgaan met foto’s maken van fotogeniek Amsterdam en droomde over het uitgeven van een eigen boek.

Lida Geers | Foto’s Lida Geers en Ewout Huibers | IJopener

Ewout is fotograaf en houdt zich beroepsmatig bezig met het fotograferen van interieurs voor architecten en designers. Het fotograferen van Amsterdam deed hij in 2010 en 2011 in opdracht voor een uitgever, die in 2012 het fotoboek Amsterdam, a metropolitan village uitgaf. Ewout: ‘Er is een tijdlang sprake van geweest dat er een vervolg op zou komen, maar dat is er niet van gekomen. Omdat het een beetje ongewis was, ben ik toch na ieder overleg weer aan de slag gegaan en heb heel veel foto’s gemaakt. Vorig jaar kwam de definitieve beslissing dat er geen volgend boek kwam. Toen zat mijn ‘digitale la’ inmiddels al echt vol. En tsja, wat doe je met al die foto’s? Een andere uitgever, dat ging het niet worden.

Uiteindelijk besloot ik een boek in eigen beheer uit te geven en ben hard aan het rekenen geslagen of ik daar voldoende budget voor had. In eerste instantie wel, maar ik had nog wat extra ideeën voor het boek, zoals een uitklapbare panoramafoto waarop van veertig foto’s een montage van Sail Amsterdam, maar ook een mooie omslag en bijzonder papier. Voor mij moet het boek ook nog mooi zijn, als je het met je ogen dicht vastpakt. Hierdoor werd het al met al toch duurder.’ De spreekwoordelijke ‘boot’ werd niet verkocht, het boek in een oplage van 1.000 wel uitgegeven.

.

Het eerste boek van Ewout Huibers, een heel avontuur als je alles zelf doet. Het werd gedrukt in Arnhem, en niet in een ver buitenland, hierdoor kon hij er, zodra de eerste vellen van de drukpers rolden, een kritische blik op werpen. Met de lay-out en de tekst is hij geholpen. En nu liggen er stapels boeken in huis, die hij ook weer zelf aan de man brengt. ‘Dat houdt in dat ik regelmatig met een stapeltje boeken door de stad fiets, om de voorraad van een boekwinkel aan te vullen. Zijn boek ligt bij de grotere boekwinkels, waaronder Scheltema, van Pampus en ook in die van het Stadsarchief.

Bijzondere titel
Voor Ewout stond vast dat het boek niet een soort wandelgids voor toeristen moest worden. ‘Het idee was dat Amsterdammers en expats in de stad het een mooi fotoboek moeten vinden en dat het mogelijk een cadeau is voor mensen in het buitenland. Mijn fotografisch uitgangspunt was het weer. Ik was niet van plan alle huizen en geveltjes met een gelikte strakblauwe lucht te fotograferen.

’s Morgens vroeg met de kajak door de grachten

Ik wilde Amsterdam laten zien, zoals ik het ervaar. De werktitel was: Weer Amsterdam in de dubbele betekenis van het woord. Door het idee het boek tweetalig te maken was deze titel jammer genoeg in het Engels niet bruikbaar, die hebben geen dubbele uitleg voor dat woord. Dat werd dus een hersenbreker. Wat is een pakkende titel?’ Het is uiteindelijk een typografisch grapje geworden, dat sommigen meteen zien en waar anderen toch wel over moeten nadenken. Een soort boter, kaas en eieren, waarbij de drie Amsterdamse kruisen boven elkaar staan; A X S – T X R – D X M. Ewout heeft geprobeerd om heel Amsterdam vast te leggen, dus ook Sloten, Amsterdam-Noord en de achterkant van IJburg. ‘Ik woon in het Oostelijk Havengebied en had achteraf gezien natuurlijk een overdosis Oostfoto’s. Daar heb ik de mooiste tussenuit geplukt. Het boek heeft vier delen, met vier denkbeeldige routes die beginnen in het centrum, waardoor je weet over welke buurten het gaat.’

Welke volgorde
Ewout is begonnen met het selecteren van de foto’s. Dat werden er vierhonderd. Daarna zocht hij naar een volgorde die aantrekkelijk voor de kijker is. De seizoenen bij elkaar bleek geen goed idee. De wijken bij elkaar ook niet. Het mocht ook geen kopie worden van het vorige boek, dat lijnen en kleuren aan elkaar koppelde. ‘Ik heb gewoon de foto’s uitgezocht waar ikzelf het meest trots op ben, met weinig trucjes in beeld gebracht. Ik denk namelijk dat de stad voor zichzelf spreekt. Als je het centrum uit fietst, vind je ook heel bijzondere plekken. In Noord kom je bijvoorbeeld in een soort dorpjes terecht, die gewoon deel uitmaken van de stad. Geweldig.

.

Amsterdam is op z’n mooist als je heel vroeg op pad gaat, omdat je dan meestal het bijzondere weer ziet, de mist, de ijskristallen, de opkomende zon. Dat in combinatie met de huizen, de grachten en de parken, levert mooie foto’s op. Wat echt heel bijzonder is, is met je fototoestel in je kajak ’s morgens vroeg door de stad varen. Amsterdam ontwaakt en jij bent daar een toeschouwer van. Veel meer dan als je er doorheen loopt.’ De mooiste foto’s in het boek zijn inderdaad die met mist, spiegelend water, ijskristallen aan een fiets, of ’s avonds als je overal de lichtjes in de huizen ziet. Een prachtige foto is die van de ijspret in het Diemerpark. Net een oud schilderij. Zonlicht is ook mooi, maar niet zo spannend. Daar zijn al heel veel foto’s mee gemaakt.

Foto’s genoeg
Voorlopig is Ewout niet van plan om met fotograferen in Amsterdam te stoppen. Op dit moment doet hij nog iets héél anders. Hij bouwt in Photoshop een soort Babylon met gebouwen uit de stad, foto’s genoeg. Knippen, plakken en stapelen, dat levert een heel bijzonder kijkspel op. Op dit moment gebeurt dat met de bijzondere Amsterdamse geveltjes, daarvoor met flatgebouwen. ‘Daarnaast werk ik ook nog, hoor!’ lacht hij.

Check www.hetamsterdamboek.nl