Home Overzicht Fotoproject van Maria Heijdendael met buurtgenoten loopt uit de hand

Fotoproject van Maria Heijdendael met buurtgenoten loopt uit de hand

1
Op hetgezichtvanamsterdam.nl zijn alle 1018 portretten bij elkaar gebracht.

Fotograaf Maria Heijdendael maakte 1018 minutieuze portretten van mensen uit postcodegebied 1018. Na ruim 2,5 jaar monnikenwerk is dit interactieve fotoproject over de kracht van herhaling gereed. Tot 15 oktober 2017 zijn de documentaire portretten van Het Gezicht van 1018 te zien langs de grote straten van Centrum Oost.

Maria Heijdendael bracht de afgelopen jaren in studio’s op locatie, zoals in scholen, winkels, cafe’s en parken, meer dan duizend mensen op de been. Van postbode tot haringman, van jong tot oud, van cabaretière tot oud-burgemeester, iedereen ging op de foto en werd geïnterviewd. Allemaal samen vormen ze een tijdsbeeld van een buurt.

Kilometerslange tentoonstelling
Het eindresultaat van Het Gezicht van 1018 is een kilometerslange tentoonstelling met alle foto’s. ‘Ik wilde de foto’s niet op één plek in een galerie of museum hangen, maar ze weer terugbrengen naar de wijk waar ze zijn gemaakt’, zegt Maria Heijdendael. Achter de ramen van honderden huizen, winkels en kantoren zijn de portretten nog te zien tot en met zondag 15 oktober 2017. De route loopt langs onder andere Czaar Peterstraat, Marineterrein, de UVA campus, de Weesperstraat en de Sarphatistraat.

Prachtige mensen
Fotograaf Heijdendael is nieuwsgierig naar mensen: ‘Ik kan naar een ver land reizen om excentrieke portretfoto’s te schieten, maar voor de deur van mijn studio zie ik ook prachtige mensen voorbijkomen. Daarom ben ik mijn buren gaan fotograferen. Ook vind ik het jammer dat we elkaar op straat niet meer gedag zeggen. Dat is nu wel anders, door dit project zijn veel nieuwe contacten ontstaan. Tijdens de tentoonstelling bijvoorbeeld helpen mensen elkaar met het vinden van hun portret, over sociale cohesie gesproken.’

Uit de hand gelopen
Aanvankelijk wilde de fotograaf een veel kleiner project dat een jaar zou duren. ‘Het is eigenlijk totaal uit de hand gelopen’ vertelt Heijdendael lachend, ‘Al die portretten en interviews kosten heel veel tijd. Daar heb ik me, samen met alle mensen die me hielpen, enorm op verkeken. Maar nu alle portretten hangen vind ik de kracht van de herhaling heel sterk en is het de twee jaar van mijn leven wel waard geweest’.

Maria Heijdendael (Heerlen, 1967) woont en werkt in Amsterdam. Het project Het Gezicht van 1018 deed ze in haar eigen tijd, naast haar werk als professioneel fotograaf. Het project kwam tot stand zonder substantiële subsidie. Zij werd bijgestaan door een team van professionals uit de buurt die op vrijwillige basis aan het project meewerkten.

Check www.hetgezichtvan1018.nl

Tot en met 15 oktober 2017 zijn op de ramen van huizen en bedrijven langs alle grote doorlopende straten de 1018 portretten te zien. De tentoonstelling volgt een kilometerslange route: Czaar Peterstraat, Sarphatistraat, Roeterstraat, Amstel, Weesperstraat, Nieuwe Kerkstraat, Plantage Park- en Kerklaan, Entrepotdok, Hoogte en Laagte Kadijk, Kadijksplein, het Marineterrein en de Katten-, Wittenburger- en Oostenburgergracht, INIT gebouw, Funen en Cruquiuskade.

1 REACTIE

  1. Hoi nicht, beetje laat zie ik, maar wat een geweldig project! Ook wij hebben de halve wereld afgereisd en veel foto’s van verschillende mensen in verschillende landen gemaakt, maar inderdaad door de diversiteit van nationaliteiten in Nederland zullen jouw foto’s het goed doen. Veel succes! En groetjes aan de familie. Je neefje Raymond Heijdendael ( zoon van oom Math)