Home Lezen en schrijven Friezin uit Oost debuteert met ‘Schermerdieren’

Friezin uit Oost debuteert met ‘Schermerdieren’

0

Rond half 5 vrijdagmiddag in de Linnaeus Boekhandel beginnen speciale bezoekers zich te mengen met de gewone boekensnuffelaars en kopers. Alle aanwezigen krijgen een drankje aangeboden. Want wie voor een boek komt of voor Nowelle Barnhoon is niet direct duidelijk. Even na vijven begint de feestelijke presentatie van de debuutroman Schemerdieren van Nowelle Barnhoorn.

Door Arie van Tol

Nowelle woont in de buurt, is jong en fris gekleed, en vooral nerveus als ze de mensen die voor haar zijn gekomen toespreekt. Onder het publiek veel jongere vrienden en kennissen. En ongetwijfeld familie. De schrijfster heeft een verleden in het Friese dorp Hurdegaryp, volgde de opleiding journalistiek in Zwolle en woont nu dus in Amsterdam. Onder de vele belangstellenden zijn er ongetwijfeld van ver gekomen.

Twee jaar heeft Nowelle aan Schemerdieren gewerkt. De verschillende meelezers en haar redacteur bij Prometheus noemt ze als beslissende factoren bij de afronding van het boek. En ja, natuurlijk is ze trots op wat er nu in de boekwinkel ligt. En benieuwd is ze ook, naar wat lezers van haar verhaal over conciërge Pier Sikkema en zijn gezin vinden.

Bij de vragen van tv- en filmmaker Remco Wagenaar begint Nowelle zich iets meer op haar gemak te voelen. Ze vertelt hoe de titel Schemerdieren bij haar opkwam. De hoofdpersoon is als een schemerdier levend in een schemergebied en in een schemertijd. Dat wil zeggen nogal geïsoleerd: hij heeft weinig echte contacten met zijn omgeving.

Voor een mannelijke hoofdpersoon van rond de vijftig heeft Nowelle gekozen om er zeker van te zijn genoeg afstand te kunnen houden tot haar hoofdpersoon. Ze wil per se niet autobiografisch schrijven, zelfs niet de schijn wekken. Dat perspectief van een man van middelbare leeftijd denkt ze ook in volgende romans toe te passen.

De tegenstelling tussen ratio en gevoel en die tussen stad en platteland spelen een belangrijke rol in Schemerdieren. Het heeft wat Remco (bekend van Man bijt hond) betreft geleid tot een belangwekkende en prettig leesbare debuutroman.

Het eerste exemplaar van Schemerdieren wordt door Nowelle Barnhoorn overhandigd aan haar zus Roos. Waarna het publiek zich tegoed kan doen aan een drankje en een hapje, En natuurlijk een gesigneerd exemplaar van Schemerdieren kan kopen. Maar lezer, ook een niet gesigneerd exemplaar is absoluut de moeite waard.

Vorig artikelFietsinnovatie centraal in CycleSpace-paviljoen op FabCity
Volgend artikelBestuurscommissie spreekt ondernemers van IJburg