Home Overzicht Fritz Honka’s walgelijke waarheid in Kriterion

Fritz Honka’s walgelijke waarheid in Kriterion

0

Der Goldene Handschuh, Fatih Akins’ nieuwste film, opent de poorten naar een waargebeurde hel. We betreden de smerige wereld van seriemoordenaar Fritz Honka, die meerdere vrouwen op weerzinwekkende wijze om het leven bracht.

Hester Aalberts

Akin, die de film baseerde op het gelijknamige boek van Heinz Strunk, zegt zijn publiek te willen choqueren. Die opzet lijkt geslaagd; tijdens de voorvertoning vertrekt een handjevol mensen vroegtijdig. Vanaf 20 juni vertoont Kriterion wat volgens de één een meesterwerk is en volgens de ander de meest gruwelijke film van het jaar.

Plaats van handeling is Hamburg in de jaren zeventig. De troosteloze buurtkroeg Zum Goldenen Handschuh is het jachtterrein van Fritz Honka, een zatlap die zich daar dagelijks vol laat lopen. Hij bevindt zich in gezelschap van stamgasten met bijnamen als Anus, SS-Norbert, Max Schnaps en Gunther Tampon. Ze delen hun voorkeur voor schnaps, sigaretten en Duitse schlagers. Wat ze echter niet weten is dat Honka er nóg een hobby op nahoudt. Hij lokt oudere vrouwen vanuit het café mee naar zijn appartement. Nadat hij aan zijn trekken is gekomen vermoordt hij de slachtoffers, zaagt ze in stukken en verstopt ze in zijn huis.

Sterke maag

Akin trekt in zijn eerste horrorfilm alle registers open. Honka zelf is veruit het walgelijkst in de potpourri van smerigheid. Maar ook het café met de trieste en kansloze bezoekers, de armoedige wijk, de bloederige slachtpartijen en Honka’s plakkerige, stinkende appartement kun je bijna ruiken.

Na de voorstelling, tijdens de Q&A met Akin, blijven handen omhoog gaan. Iemand geeft aan al vele gruwelijke filmscènes te hebben gezien, maar dat het moment waarop Honka zijn zoldertje vol rottende lijken opentrekt toch écht de kroon spant.

De stroom aan complimenten in de richting van de regisseur wordt een enkele keer onderbroken door een kritische noot. Waarom heeft Akin het bijvoorbeeld nagelaten de mogelijke oorzaken van Honka’s handelen te benoemen? Immers, het boek van Strunk maakt melding van misbruik in zijn kinderjaren en van zijn verblijf in een concentratiekamp. Akin geeft aan dat hij bewust heeft gekozen bepaalde delen van het boek niet mee te nemen in zijn film. Hij wilde een afgebakend deel van Honka’s leven tonen zonder de bredere context.

Akin brak in 2004 internationaal door met zijn film Gegen die Wand, waarmee hij de Gouden Beer van Berlijn won. Voor Aus Dem Nichts (2018) kreeg hij een Golden Globe voor Beste Buitenlandse Film en haalde hij de shortlist voor de Oscars.

Der Goldene Handschuh is vanaf 20 juni te zien in Kriterion.