Home Oud Oost Fundering Oetewalerbrug aangetast. Gedeeltelijk afgesloten voor zwaar verkeer

Fundering Oetewalerbrug aangetast. Gedeeltelijk afgesloten voor zwaar verkeer

1

De Oetewalerbrug (brug 189) die de Linnaeusstraat en de Middenweg over de Ringvaart van de Watergraafsmeer verbindt, is gedeeltelijk afgesloten voor zwaar verkeer. De uit 1925 stammende brug, gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, voldoet niet meer aan de eisen die je aan een drukke verkeersweg mag stellen.

Tekst en foto’s Corrie Groen

Vrachtverkeer dat vanuit de stad in de richting van de A10 rijdt, mag niet meer over de brug. Dat geldt ook voor de stadsbussen 41 en 287. Inkomende vrachtwagens mogen dat wel, evenals de trams die met aangepaste snelheid rijden. Deze maatregel is genomen omdat uit onderzoek bleek dat de brugfundering niet meer voldoet aan de zware eisen voor een drukke verkeersweg. Een gedeelte van de houten funderingspalen is aangetast door bacteriën. Nader onderzoek moet uitwijzen of de brug kan worden hersteld of dat hij vernieuwd moet worden.

Ook de versieringen van de bakstenen brug zijn door de tand des tijds aangetast. Van de drie beeldhouwwerken op de uiteinden van de balustrades is alleen die op de hoek van de Transvaalkade nog in redelijke staat. De drie beeldhouwwerken zijn hetzelfde en stellen zeedieren voor. Dat is nog wel te zien.

Wat het voorstelt is niet meer zichtbaar. Met wat fantasie zie je in de best bewaarde exemplaren de zwaan, het symbool van de Watergraafsmeer. Dit gaat over de kalkstenen incrustaties van de balustraden aan de waterkant.

De brug over de Ringvaart is vernoemd naar het dorp Oetewaal dat ongeveer lag op de plek van de Muiderpoort, Oranje-Nassau Kazerne en Artis. Verschillende afbeeldingen laten zien op welke manier de Watergraafsmeer met Amsterdam over de Ringvaart werd verbonden.

Over de Ringvaart lag een houten brug waar tol werd geheven voor iedereen die naar Amsterdam wilde.

De ophaalbrug door Jacob Olie vastgelegd in 1894 met rechtshuis en tolhuis.

1 REACTIE