Home Overzicht Fysiotherapie Amsterdam Oost al 50 jaar in beweging

Fysiotherapie Amsterdam Oost al 50 jaar in beweging

0

Fysiotherapie Amsterdam Oost bestaat 50 jaar. Dat heuglijke feit valt samen met het betrekken van mooie nieuwe praktijkruimtes aan de Van ’t Hofflaan, behorend bij het Gezondheidscentrum. De locatie aan de Middenweg, waar Fysiotherapie Oost bekend werd, was al enkele jaren verlaten. Die was ‘niet meer van deze tijd’.

‘Hé Jan, ik wist al dat je er was, ik zag je klerezooi al liggen in de kleedkamer!’ Terwijl ik aan het fitnessen ben bij Profit in de Willem Beukelsstraat word ik op een humoristische, persoonlijke manier begroet door een medesporter. Fijntjes word ik er op gewezen dat ordentelijkheid niet echt een sterk punt van me is. Hier in de oefenzaal en de bijbehorende fysiotherapiepraktijk Oost is gemoedelijkheid, kleinschaligheid en persoonlijkheid volop aanwezig. René Stuart en Albert Uitzinger willen me graag iets meer vertellen over hun werk en de genoemde sfeer. Beiden zijn 25 jaar werkzaam in de praktijk.

Van één naar divers
50 jaar geleden werd de praktijk opgericht door Nico Loo en was toen een eenmansbedrijf.  Nu zijn René en Albert twee van de zeven ‘maten’ en werken ze dus met mede-eigenaren en andere collega’s. Op dit moment zijn er vestigingen in west, op IJburg en in de Watergraafsmeer. Fysiotherapie Amsterdam Oost is in 50 jaar uitgegroeid tot een zeer professionele en veelzijdige praktijk. De praktijk behoort al 5 jaar tot de Plus Praktijken in Nederland. Dit is een kwaliteitskeurmerk van verzekeringsmaatschappijen. De Plus Praktijken werken samen in een netwerk: ‘Fysio Topics’, een bundeling van kwaliteit. Dit netwerk ontwikkelde o.a. een zorgplan voor lage rugklachten, waardoor met name terugval van klachten is teruggedrongen. Het team van FTAO is veelzijdig samengesteld en er zijn diverse disciplines aanwezig, zoals manuele therapie, sportfysiotherapie, oedeemtherapie, kinderfysiotherapie enz. (www.ftao.nl). Albert richt zich bijvoorbeeld vooral op de geriatrie en behandeling aan huis, terwijl René zich vooral richt op de sportrevalidatie. De praktijk hecht veel belang aan de zorg aan huis, door participatie bij Buurtzorg wordt een actieve bijdrage geleverd aan het langer thuis kunnen wonen van cliënten.

Bewegingsprogramma’s
In de afgelopen 50 jaar is er veel veranderd betreffende de behandeling van patiënten. De nadruk is veel meer komen te liggen op zelfstandig bewegen, waardoor de patiënt een actievere rol heeft gekregen bij het herstel. De inbreng van cliënten is groter geworden en specifieke beweegprogramma’s zijn onmisbaar geworden bij het herstel van klachten. Logisch ook dat vanuit deze praktijk in 2003 begonnen werd met ‘ProFit’. Via dit zusterbedrijf kunnen patiënten doorstromen en hun fysieke conditie op peil houden met behulp van diverse fitnessoefeningen, zelfstandig of in groepstrainingen. Kenmerkend bij ProFit is dat het kleinschalig, buurtgericht en met ruimte voor persoonlijke aandacht is. Ook ik koos enkele jaren geleden voor deze manier van bewegen in plaats van een grote sportschool, omdat ik het gezelliger en persoonlijker vond. De fysiotherapeut is altijd dichtbij en oplettend. De aanwezige fysiotherapeuten houden vanuit hun ooghoeken altijd in de gaten of iemand de oefeningen goed uitvoert. Er worden sportieve uitjes georganiseerd waarbij René altijd garant staat dat er gezelligheid is en er ook lekker gegeten en gedronken wordt.

In gezondheid vooruit
Fysiotherapie Amsterdam Oost werkt aan de gezondheid van mensen, mensen werken er hard en er kan veel. Zo verbindt mijn therapeut Albert tussendoor even mijn geblesseerde pols. Sporters en patiënten ervaren veiligheid en geborgenheid. De informele sfeer is belangrijk. Albert en ik bestellen nog een pilsje, René zoekt nog een wijn uit en er gaat nog een anekdote over tafel.