Home Overzicht Gastcolumn: De Brug

Gastcolumn: De Brug

0

Daar is Zij, de Brug, de fiets- en voetgangersverbinding van de Valentijnkade naar het Science Park. De tranen springen mij in de ogen als ik haar naam lees op de vier hoeken van de brug. MARIA SKLODOWSKA CURIE, beter bekend als Madame Curie, de tweevoudige Nobelprijs winnares. Uitvindster van het polonium en het radium. Samen met haar man Pierre Curie, het beroemdste wetenschappelijk paar.

Tekst Corrie Rikkers | IJopener

Ik kreeg haar biografie, geschreven door haar dochter Eve, op mijn veertiende verjaardag. Het jaar daarvoor had ik nog een babypop gevraagd met echte babykleertjes, die mijn moeder had gebreid. Dit boek was mijn overgang van kind naar jong volwassene. Jarenlang heeft het op mijn nachtkastje gelegen. Elke avond las ik er een stukje uit. Het was mijn inspiratiebron en zorgde ervoor dat ik ondanks mijn arbeidersmilieu op latere leeftijd toch ging studeren.

Madame Curie had andere obstakels. In Polen waren de Russen de baas en aan de universiteit van Warschau mochten geen vrouwen studeren. De Sorbonne in Parijs, dat was de droom van de zussen Bronia en Maria. Daarvoor ontbrak echter het geld. Maria bedacht toen het plan dat zij elkaar financieel zouden helpen. Eerst zou zij geld verdienen voor Bronia en daarna zou Bronia haar helpen. Zo vertrok Bronia naar Parijs en was Maria jarenlang een eenzame gouvernante op het platteland. Als 24-jarige, 8 jaar na haar gymnasiumdiploma, zat Maria in de collegezaal van de Sorbonne. De rest is geschiedenis.

Onlangs ontdekte ik dat er nog een studente was, voor wie Madame Curie een inspiratiebron is geweest. Mileva Maric, geboren in Servië, was de enige vrouw die in Zürich natuurkunde studeerde. Haar jaargenoot was Albert Einstein. Mileva had een hogere score bij het toelatingsexamen dan Albert. Toch kreeg zij geen einddiploma. Haar schriftelijke examen was beter dan van al haar mannelijke medestudenten. Echter bij het mondeling examen gaf de professor 11 punten aan zijn 4 mannelijke studenten en haar maar 5. Zij trouwde met Einstein en via hem ontmoette zij Madame Curie, haar grote voorbeeld.

Maria Sklodowska Curie, hopelijk ben je ook in de toekomst voor vele jonge vrouwen DE BRUG.