Home Overzicht Geen toekomst zonder taal

Geen toekomst zonder taal

0

Het eenjarige project Taal en Toekomst in Cybersoek wil statushouders helpen op weg naar een baan. En werken willen de cursisten maar al te graag. Want ja, die Nederlandse taal hè, die leer je alleen door te doen.

Tekst Tineke Kalk | Foto Arjen Poortman | IJopener

‘Al sinds 2013 organiseert Cybersoek taalactiviteiten op de dinsdagmiddag’, vertelt Martha Swinkels, locatiemanager. ‘Vanuit die ervaring ontstond het project Taal en Toekomst dat voorjaar 2017 van start ging. Wij scheppen niet alleen condities om statushouders te laten oefenen met taal. Ook kijken we naar opleidingsmogelijkheden en werk- en ervaringsplekken.’ Fleur Derogee, projectleider: ‘Elkaar ontmoeten is bovendien belangrijk voor deze groep. Samen wordt er wat afgelachen en niemand geneert zich ervoor iets niet te weten. Na afloop gaan ze vaak samen iets drinken in de Javastraat. In het begin was het voor hen al heel wat om iets in het Nederlands te bestellen.’

Deze groep kan niet integreren als de samenleving er niet open voor staat

Stap voor stap
In het computerlokaal legt medewerkster Siham Idrissi uit wat de bedoeling is. ‘Op dinsdagochtend werken de cursisten op de computer aan hun cv. In het Arabisch of, zoals een van de cursisten lachend zegt, in het Marokkaans Arabisch.’ Ingrid Kerr die als manager Human Resource verbonden is aan dit project, zit achter een computer buiten het computerlokaal aan een tafeltje. Een voor een komen de cursisten bij haar zitten om hun cv te bespreken. Ingrid begon vier jaar geleden met dit werk. Tijdens een open inloop kunnen de cursisten ook bij haar terecht met vragen over arbeid. Daarnaast geeft ze sollicitatielessen. Ze merkt dat de meeste cursisten zich nauwelijks de tijd gunnen om stap voor stap hun doel of droom te verwezenlijken, zo graag willen ze aan de slag. Voor koks of elektriciens is dat geen groot probleem, maar voor een kleuterjuf of docente Arabische taal is het moeilijker. Vaak moeten deze cursisten eerst weer een opleiding volgen.

Ik zoek stappen
Als eerste komt Rendahazima, 37 jaar oud en anderhalf jaar geleden vanuit Damascus naar Nederland gevlucht, aan Ingrids tafeltje. Haar zus was met haar kinderen, waarvoor Rendahazima een tweede moeder was, al eerder naar Nederland gevlucht. Rendahazima moest echter voor haar zieke ouders zorgen. Na hun overlijden vluchtte zij via Turkije met de boot naar Griekenland en daarna was het ‘lopen, lopen, lopen’ naar Nederland. ‘Ik ben psycholoog, maar ik heb een psycholoog nodig’, verzucht ze vaak. Trauma’s staan het leren van een taal in de weg. De laatste tijd maakt ze echter grote vorderingen.

‘Ik zoek stappen, snel’, zegt Rendahazima. ‘Wat is je talent?’ vraagt Ingrid. ‘Weet je nog wat daarmee bedoeld wordt?’ ‘Mensen helpen’, vertaalt Siham. Het liefst zou Rendahazima met kinderen of ouderen werken. Een opleiding tot verpleegkundige leek haar wel wat, maar vanwege de taal volgde een afwijzing. Zelfs vrijwilligster worden, lukt haar niet. Dolgraag zou ze… Ze haalt even diep adem en dan komt het woord er vlekkeloos uit: ‘kinderdagverblijf’ Opnieuw is de taal spelbreker.  Zwemlessen geven aan vier- tot zevenjarigen, wat ze in Damascus deed, kan ze voorlopig wel vergeten. ‘De taal is topprioriteit’, zegt Ingrid. Rendahazima knikt.

Integreren doe je samen!
Martha: ‘Cybersoek biedt de statushouders nog wat extra’s: leren werken met de computer. Digitalisering is een belangrijk middel tot taal verwerven.’ Fleur: ‘Tegelijkertijd is het duidelijk dat je taal moet oefenen, veel oefenen. We stimuleren de cursisten om zoveel mogelijk te praten en niet te wachten tot ze de taal goed beheersen. Daarvoor is het belangrijk dat ze in contact komen met Nederlanders. Deze groep kan niet integreren als de samenleving er niet open voor staat!

Oproep

Cybersoek [email protected] | 020-6934582 zoekt

Enthousiaste vrijwilligers die taalondersteuning willen bieden aan deelnemers van Taal en Toekomst (dinsdag van 10.00-12.00 uur en/of 12.00 uur-14.00 uur)of bij de Open Inloop Taal (dinsdag van 13.00-15.00 uur). Veelal is er behoefte aan conversatie, het in de praktijk brengen van het Nederlands!
Komt de dinsdag slecht uit? Meld je toch aan. Er is veel behoefte om ook op andere momenten taalondersteuning te krijgen.

NT-2 docenten die (betaald) Nederlandse taalles willen geven aan een zeer gemotiveerde en gevarieerde groep deelnemers. We zoeken tot het einde van het jaar een docent voor het project Taal en Toekomst (wekelijks op dinsdag van 10.00-12.00 uur en/of 12.00 uur-14.00 uur) en/of de Open Inloop Taal (wekelijks op dinsdag van 13.00-15.00 uur).

Een onderneming of bedrijf dat plaats wil bieden aan gemotiveerde statushouders. Taal en werk in de praktijk oefenen is essentieel voor het leren van het Nederlands en het opbouwen van zelfvertrouwen van statushouders.