Home BoekvandeWeek Geir Gulliksen: ‘Het verhaal van een huwelijk’

Geir Gulliksen: ‘Het verhaal van een huwelijk’

1

Het is nog 20 graden, maar de blaadjes vallen, onherroepelijk. Ik keek vandaag uit het raam en voelde dat ik voor het eerst in jaren geen zin heb in een seizoenswissel. In de zomer probeer ik altijd de bomen kaal te denken en in de winter verheug ik me dan weer mateloos op de – hopelijk – terugkerende blaadjes en zo kom ik elk jaar weer met een goeie dosis nieuwsgierigheid en verrassing door. Maar nu heb ik er geen zin in. Ik wil niet dat de blaadjes van de bomen vallen, ik wil mijn winterjas niet aan, ik wil niet in het donker naar het station, ik heb er gewoon nog helemaal geen zin in. Ik moet wel door met mijn leven, ik ben niet uit op stilstand, maar ik had een paar fijne momenten deze zomer en het voelt alsof ik daar nog niet genoeg van heb genoten. Zoiets. Maar laat ik niet te persoonlijk worden.

Om mezelf toch een beetje richting herfststemming te krijgen las ik een uiterst verdrietig en vooral pijnlijk boek: Het verhaal van een huwelijk. Ik viel voor het omslag (zoom maar even in). Ik ben dol op plattegronden (net als dat ik dol ben op poppenhuizen), uren kan ik doorbrengen op de site van Woningnet (ja, ik zoek een huis, en nee, laat ik niet te persoonlijk worden) en alle plattegronden aanklikken. Ik dwaal door kamers, deel het huis anders in dan de architect bedacht had, schilder de kozijnen en als ik de boekenkast dwars zet kan ik daar best achter slapen.

Op het omslag van Het verhaal van een huwelijk staat een plattegrond afgebeeld. Het is zomaar een huis, niet eens een echt huis, het is onlogisch en onpraktisch, maar ik zie vooral vele rechte wanden voor mijn boeken en een erkertje voor mijn bureau.

Het boek is niet dik, het leest vlot en toch deed ik er lang over. Het is pijnlijk prachtig. Het is het verhaal van een man wiens vrouw hem na twintig jaar huwelijk verlaat voor een andere man. Om het te begrijpen schrijft hij op hoe hij denkt dat het voor haar gegaan is. Hij probeert haar gedachten te vangen, haar gevoelens te peilen en het kantelpunt bloot te leggen. Dit is een slimme ingreep, want je zit pagina’s lang in het hoofd van de vrouw, ondergaat de gebeurtenissen vanuit haar perspectief om dan af en toe weer even teruggehaald te worden naar de realiteit doordat de verteller schrijft: ‘Althans, ik denk dat het zo gegaan is.’ Daarbij spaart hij zichzelf niet omdat hij zichzelf ook door haar ogen kan zien en zo ook zijn tekortkomingen onder de loep neemt en zijn eigen aandeel in het uiteenrafelen van hun relatie benoemt.

Dit boek is zo op de huid geschreven dat ik me bijna niet kan voorstellen dat het niet het verhaal van Gulliksen zelf is. Gek toch, dat als een boek heel realistisch is, dat ik dan niet meer geloof dat het allemaal verzonnen is. Daarover misschien een andere keer.

Blijf ik zitten met het probleem: aan wie verkoop ik dit boek? De klant die van de week het boek uitkoos om aan zijn vrouw te geven ter viering van hun negende trouwdag heb ik het snel afgepakt. Het verhaal van een huwelijk is voor mensen die weten hoe het is om een liefde kwijt te raken. Voor hen biedt het soelaas, herkenbaarheid, begrip. Als je heel gelukkig bent en denkt dat je samen de wereld aan kunt (zoals de personages in dit boek ook lang dachten), wil je niet weten dat er geen garanties zijn. Misschien dat je het als je heel gelukkig bent kunt lezen als waarschuwing, maar dat lukte mij niet. Maar goed, ik zou het niet te persoonlijk maken.

_____

Het verhaal van een huwelijk is geschreven door Geir Gulliksen
Vertaald door Geri de Boer
Verschenen bij Ambo | Anthos
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29

1 REACTIE

  1. Wat een mooie review. Maar ik kan mij je vraag voorstellen, aan wie verkoop je het? Natuurlijk staat het huwelijk centraal & bevraagt het elke langdurige relatie. Ik zelf merkte juist dat ik het boek niet kon aanrader aan degene wiens huwelijk op de klippen was gelopen. Ik vind het echt een mustread voor iedereen om zich te bezinnen hoe liefde & vrijheid zich in een langdurige relatie kunnen verhouden, juist tegen beter weten in. Bovendien vind ik de roman iets voor literatuurliefhebbers, hoe je kunt spelen met het idee dat je kunt voorstellen hoe het voor een ander is.