Home Overzicht Gele kunstwerk metro Van der Madeweg toch herplaatst

Gele kunstwerk metro Van der Madeweg toch herplaatst

0

Het gemeentebestuur heeft deze week besloten, dat het bijzondere kunstwerk van Cornelius Rogge na zorgvuldige restauratie toch kan worden herplaatst op het metrostation aan de Van der Madeweg.

Tekst Jaap Kamerling

Eerder was besloten om dit kunstwerk niet terug te laten keren op de oude plek. Het gaat hier om de grillig gevormde gele plaatwerken, die tegen de perronoverkappingen van het bovengrondse station waren aangebracht.

Giftige verf
De gemeente heeft nu toch een potje gevonden, waaruit de renovatie kan worden betaald . Erfgoedvereniging Heemschut had er in een brief eind vorig jaar krachtig op aangedrongen het kunstwerk te herplaatsen. Het is destijds gedemonteerd en opgeslagen. Herplaatsing in de huidige toestand kan niet. Tijdens het werk aan het station is ontdekt dat er in de jaren tachtig giftige verf (chroom-6) is gebruikt om het werk geel te kleuren.

Veilige verf
Bij de renovatie zal de oude verf worden afgestraald en zal er opnieuw worden geverfd maar nu met een veilige gele verf. Deze ingreep is niet goedkoop, ongeveer 45.000 euro, maar daar is nu toch geld voor gevonden. Destijds had de gemeenteraad besloten om de monumentale metrokunst te behouden. Het afvoeren van dit belangrijke kunstwerk botste met dat besluit.