Home Overzicht Gemeente was onzorgvuldig bij procedure Holocaust Namenmonument

Gemeente was onzorgvuldig bij procedure Holocaust Namenmonument

0
Impressie gebied onder Mr. Visserplein | Foto Roos Theuws/ Marien Schouten

De gemeente Amsterdam is onzorgvuldig en gehaast te werk gegaan bij het toewijzen van een plek voor het Holocaustmonument in de groenstrook langs de Weesperstraat. Dat zeggen twee hoogleraren bestuursrecht in de Volkskrant.

In de buurt is veel onrust rond het geplande Holocaust Namenmonument. Dit monument, ontworpen door Daniel Libeskind. Omwonenden van het ‘Weesperplantsoen’ hebben een bezwaarschrift ingediend tegen het de komst van het monument. De hoogleraren Jon Schilder en Bert Marseille bevestigen dat de gemeente bij haar besluit niet de ‘zorgvuldige procedure’ volgde die met de gemeenteraad was afgesproken. Van enige inspraak is geen sprake.

Enorm impact op de buurt
‘Zo’n kolossaal en ingrijpend monument dat de Holocaust herdenkt, heeft enorme impact op een buurt. Juist dan moet je ruimte bieden voor inspraak’, zegt Jon Schilder, hoogleraar bestuursrecht aan de Vrije Universiteit in de Volkskrant. Schilders Groningse collega Bert Marseille vindt het van belang dat het daarna door Libeskind onthulde ontwerp op tal van plekken afwijkt van de voorwaarden die de gemeenteraad had gesteld. ‘Daardoor kan de advocaat van de omwonenden aannemelijk maken dat een zorgvuldige procedure tot een ander besluit had kunnen leiden.’

Alternatief plan
Uit onvrede met het huidige ontwerp en de gang van zaken bij de gevolgde procedure hebben beeldend kunstenaars Roos Theuws en Marien Schouten  een alternatief plan ontworpen. Onlangs presenteerden zij dit plan voor een monument op en onder het Mr. Visserplein. De initiatiefnemers wonen in de directe omgeving en kennen de buurt goed. Ze hebben een betere, meer centrale en respectvolle plek gevonden voor het Namenmonument. Bovendien denken zij dat het voorstel een belangrijke stedenbouwkundige impuls aan dit deel van de stad kan leveren.