Home Overzicht Gemeente wil minder privéfietsen en komt met plan voor deelfietsen

Gemeente wil minder privéfietsen en komt met plan voor deelfietsen

0

De deelfiets komt terug. Na een verbod op het stallen van deelfietsen in de openbare ruimte, gaat de gemeente nu met drie aanbieders afspraken maken over het aanbieden van deelfietsen. Daarnaast kunnen die bedrijven ook  deelbromfietsen en deelbakfietsen aanbieden.

Om een goed werkend deelfietssysteem te bewerkstelligen gaat de gemeente vergunningen uitgeven. Aan maximaal drie aanbieders wordt straks zo’n vergunning verstrekt. De stad kiest voor drie aanbieders om het aantal deelfietsen te beperken. Zij moeten voldoen aan de eisen die de gemeente stelt aan de beschikbaarheid van deelfietsen. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat er altijd fietsen beschikbaar zijn en dat er tegelijkertijd niet te veel fietsen stilstaan. De partijen worden geselecteerd op kwaliteit. De gemeente gaat onder andere punten toekennen aan de kwaliteit van de fiets.

Deelfiets in plaats van eigen fiets
Verkeerswethouder Pieter Litjens ziet graag dat Amsterdammers en forenzen die nu een of meer fietsen in bezit hebben een deelfiets gaan gebruiken. ‘Dat is de kern van het deelfietsenbeleid’, zegt hij. ‘Als er meer fietsritten op minder fietsen gemaakt worden, levert dat een belangrijke bijdrage aan zowel de gezondheid als de bereikbaarheid van de stad. Deelfietsen kunnen ook gebruikt worden door forenzen om de zogenoemde last mile af te leggen. Ze staan straks ook op plekken waar het openbaar vervoer aankomt en vertrekt. In wijken waar weinig gefietst wordt kunnen deelfietsen het gebruik stimuleren. Om de deelfiets aantrekkelijk te maken voor deze groepen is een gebruiksvriendelijk deelfietssysteem nodig.’

Proefperiode van drie jaar
De afspraken die de gemeente gaat maken zijn voor een periode van maximaal drie jaar, zodat er kan worden geleerd van het gebruik en waar nodig aanpassingen kunnen worden doorgevoerd.

Streng fietsparkeerbeleid
Waar stap je straks op een deelfiets? Deelfietsen kunnen straks overal gehuurd en geparkeerd worden. Voor het parkeren gelden de reguliere parkeerregels. In de drukste gebieden in de stad gelden strengere regels. Daar mogen de deelfietsen alleen op de daarvoor aangewezen plekken worden neergezet. Buiten deze gebieden geldt voor de deelfiets een parkeerverbod. Deze aangewezen plekken zijn straks op straat of in stallingen te vinden.

Je kun reageren op het plan tot en met vrijdag 16 februari.
Check www.amsterdam.nl