Home Duurzaam Gemeente zet MeerEnergie op de agenda

Gemeente zet MeerEnergie op de agenda

1
Ardine Nicolaï van MeerEnergie presenteerde de plannen tijdens een buurtfeest op de Radioweg.

Buurtinitiatief MeerEnergie onderzoekt of een duurzaam warmtenet in beheer van bewoners zelf in de Watergraafsmeer haalbaar is. Door restwarmte van datacenter Equinix op het Science Park te gebruiken kan veel energie worden bespaard.

Tekst Anke Bos

Het bestuur van de coöperatie MeerEnergie heeft een helder doel: met gebruik van restwarmte een warmtenet realiseren voor 5.000 huishoudens in de Watergraafsmeer, in beheer van bewoners zelf. Onlangs werd bekend dat de Van der Pekbuurt als eerste oudbouwbuurt in Amsterdam gasloos wordt gemaakt. MeerEnergie wil de volgende zijn, en is al ver met plannen om in Middenmeer niet alleen gasloos te worden, maar om dat ook in coöperatief verband voor elkaar te krijgen. Een grote, actieve groep mensen achter MeerEnergie is op vrijwillige basis volop bezig met uitwerking van de techniek, de organisatie en de haalbaarheid van het plan.

Warmtenet serieuze optie
Om het warmtenet daadwerkelijk te realiseren, is medewerking van de Gemeente Amsterdam noodzakelijk. Daarom steekt het bestuur van MeerEnergie al vanaf de oprichting vier jaar geleden veel tijd in gesprekken met wethouders en mensen van heel veel verschillende gemeentelijke afdelingen. En dat heeft nu zijn vruchten afgeworpen: burgemeester Halsema heeft de gemeenteraad laten weten dat in Oost nu mogelijkheden van een warmtenet worden uitgewerkt in samenwerking met MeerEnergie.

Gasleidingen vervangen: maar door wat?
In Middenmeer Noord is het tijd voor groot onderhoud. Riolering, gasnet, waterkering, en ook de inrichting van de straten worden aangepakt. Een warmtenet maakte in eerste instantie geen onderdeel uit van de plannen. Best zonde, nu we allemaal weten dat we binnen niet al te lange tijd van het gas af moeten. Als bij de graafwerkzaamheden in Middenmeer meteen pijpen worden neergelegd voor een warmtenet, dan slaan we twee vliegen in één klap; dan hoeft de straat niet binnen een paar jaar weer open als het gas wordt afgesloten en een warmtenet moet worden aangelegd. MeerEnergie heeft hierover in het voorjaar dan ook druk overlegd met de gemeente. Rick Vermin, dagelijks bestuurder van Stadsdeel Oost namens GroenLinks, schaarde zich meteen achter het idee. Bij het besluit in de gemeenteraad diende Jasper Groen van GroenLinks een motie in met de opdracht de mogelijkheden voor een warmtenet in Middenmeer Noord eerst te onderzoeken.

Ontwerp
Op 18 september stuurde burgemeester Halsema in antwoord daarop een brief naar de raad om te laten weten dat de gemeente plannen voor een warmtenet nu wil onderzoeken in samenwerking met MeerEnergie. Als alles goed gaat wordt een nieuw besluit over de werkzaamheden in Middenmeer Noord, nu mèt ontwerp voor een warmtenet, in het voorjaar voorgelegd aan de raad. Ardine Nicolaï, voorzitter van MeerEnergie: ‘Met deze brief heeft de gemeente kleur bekend en geeft zij aan met ons te willen samenwerken. We staan nu met naam en toenaam op de agenda van de gemeente en daar zijn we ontzettend blij mee.’

Op de hoogte blijven?
U kunt op de hoogte blijven van de vorderingen. Ga naar meerenergie.amsterdam en meld u aan voor de nieuwsbrief. Bent u voorzitter van een buurtvereniging, aanspreekpunt van een huizenblok of zit u in het bestuur van een grote VvE? Dan komen we heel graag in contact met u, zodat we u en uw vereniging

uitgebreid kunnen informeren zodra er een planning bekend is. U kunt uw e-mailadres achterlaten op meerenergie.amsterdam of een e-mail sturen naar [email protected].