Home Eten&Drinken Genieten van kleurrijke groenten en voedzaam onkruid in de Hortus

Genieten van kleurrijke groenten en voedzaam onkruid in de Hortus

0

Is je moestuintjes mislukt? Is door de warmte je kruidenbalkon volledig verpieterd? Neem dan deze zomer een kijkje in de Hortus. De botanische tuin van Amsterdam staat helemaal in het teken van voedsel en de kleurrijke moestuin ziet er uit om te smullen. Bovendien kun je jezelf daarna trakteren op een heerlijke veggie lunch in het Hortuscafé.

 De Hortus knapt op dit moment van het jaar letterlijk uit zijn voegen. De eeuwenoude medicinale plantencollectie krioelt en bloeit over de bakken heen, het volle bladerdak van de bomen geeft een heerlijke schaduw. En de onkruiden, dit keer geen ongewenste woekeraars, maar een essentieel onderdeel van de tentoonstelling, tieren welig in hun kuipen. Maar het mooiste is nog de speciaal aangelegde moestuin. Met het thema `Kleurrijke groenten´ strijden de snijbieten, kolen en de tientallen bonensoorten om de hoofdprijs. Een genot om te zien.

Voedsel-tentoonstelling in de Hortus

Dit jaar duikt de Hortus in de wereld van voedsel. Welke eetbare planten bestaan er, welke voedselgewassen kennen we en hoe gebruiken we deze? Nog tot 31 augustus stelt de Hortus vragen over ons voedselgedrag aan in de tentoonstelling Op Tafel.

Het is niet nieuw, al in de 16e eeuw trokken Amsterdammers de stad uit op zoek naar gezond groen om zich heen. De stad was vies en vol en men wilde ‘terug naar de natuur´. Ze bouwden buitenhuizen aan de Amstel en de Vecht. De stadsmens ging (weer) zelf verbouwen en koken, want een gezondere levensstijl begint bij een goed dieet. Niet veel anders dan nu, die zoektocht naar gezond eten.  Alleen zoeken we nu naar superfoods. Maar wat maakt dan een superfood?

Iedere plant heeft zijn eigen voedingswaarde. Heel veel groenten en zelfs ook onkruiden op de stoep zitten bordenvol voedingsstoffen. Een plant wordt niet meer- of minderwaardig omdat wij het meer of minder eten. We lijken veel diverser te eten dan onze grootouders, want in onze supermarkten vind je gerechten van over de hele wereld. Toch eten we wereldwijd steeds meer hetzelfde en leunt de voedselvoorziening op steeds minder gewassen.

De tentoonstelling ‘Op Tafel’ laat je kennis maken met eetbare planten uit de Hortuscollectie en stipt op verschillende plekken in de tuin de vragen over ons voedselgedrag aan. De tentoonstelling toont voedzame onkruiden en vergeten groenten tot de meest kleurrijke gewassen in de moestuin. De Hortus is dagelijks geopend van 10.00 tot 17.00 uur.