Home Kunst Gerardjan Rijnders en Karina Holla in nieuwe voorstelling van De Gemeenschap

Gerardjan Rijnders en Karina Holla in nieuwe voorstelling van De Gemeenschap

0
Gerardjan Rijnders en Karina Holla in de voorstelling Romp. Foto Casper Koster.

Romp is de nieuwe voorstelling van Gerardjan Rijnders en Karina Holla. Het stuk toont het leven door de ogen van een oude vrouw die gaat sterven, bitter maar op een grimmige manier ook vrolijk. Op 21 en 22 oktober is de voorstelling van theatergezelschap De Gemeenschap te zien in theater Oostblok.

Oud zijn. In een bed liggen. Niet lang meer te leven hebben, maar nog zoveel willen als een kind. Boos zijn op de wereld die verandert. Vervuld zijn van herinneringen en toch blijven geloven in het belang van verbeelding en verwachtingen. Dit alles overkomt de vrouw uit Romp. Karina Holla belichaamt deze vrouw. Ze is tot bijna niets meer in staat, maar hartstochtelijk praten over de beelden en spookbeelden van haar leven kan ze nog wel. En dat doet ze, hartstochtelijk. Aan haar bed zit, zwijgend, een man (Gerardjan Rijnders). Hij luistert. Of niet? Pas als de vrouw eindelijk niet meer praat, neemt hij het woord.

Vitaal theater over de dood

In een maatschappij waar steeds meer en steeds langer levende ouderen zijn, richt Romp zich op een actuele problematiek: die van de mensen die niet meer meedoen. Een leven lang zijn ze zelfstandig, eigenzinnig en onafhankelijk geweest, maar nu is hun wereld klein. Aan wat ze hebben meegemaakt, aan hoe ze over alles denken heeft niemand meer een boodschap. Hoe sterk ze zich ook verzetten – hun weg gaat maar één kant op.

Na de succesvolle queer comedy De Shakespeare Club komt De Gemeenschap met een nieuwe productie waarin regisseur Roy Peters en schrijver Rob de Graaf hun krachten bundelen. Zij maken theater dat vormbewust en zintuiglijk is; theater dat maatschappelijke vraagstukken op een eigenzinnige en oneerbiedige manier aan de orde stelt. De Gemeenschap zoekt poëzie in het alledaagse en vertaalt individuele geschiedenissen naar alomvattende verhalen.

Op zaterdag 21 en zondag 22 oktober is Romp te zien in Oostblok op het Sajetplein.