Ken je het verhaal van het Badhuis, het Ambonplein of het Muiderpoortstation? In de Indische Buurt kun je op 23 borden de geschieden is van de buurt leren kennen. Op die borden verspreid door de buurt lees je over gebeurtenissen, gebouwen en mensen. Het zijn verhalen uit het verleden met betekenis in het heden. Er was al een boekje van het Buurtmuseum met historische wandelingen en bewoners en bezoeker kunnen nu ook zonder het boekje interessante wandelingen door de buurt maken. Ook dit is een project van het Buurtmuseum Indische buurt.
Het was een drukte van belang op de hoek van de Insulindeweg en de Riouwstraat. Na een bijeenkomst in de Meevaart waar Rogier Schravendeel vertelde over het project ‘historisering Indische Buurt’ en Huibert Teekens die een tipje van de sluier oplichtte over de totstandkoming van de borden, was het tijd voor het onthullen van één van de borden. Maar eerst werd op de Insulindeweg werd de bijeenkomst voortgezet door Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Tropenmuseum, die de band met de buurt benadrukte. Stadshistoricus Ton Hijdra vatte de borden als het ware samen met een verhaal over de Indische Buurt in vogelvlucht.

De borden vertellen het verhaal van de Indische Buurt door de eeuwen heen. Van voordat de Indische Buurt werd gebouwd tot de recente geschiedenis. Ze gaan over de gebouwen, straten en pleinen en hoe deze tot stand zijn gekomen. Maar ook over de bewoners die actief hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van de Indische Buurt. Net als nu waren er vroeger ook al veel buurtinitiatieven en buurtbewoners met verschillende achtergronden die samen in één buurt leefden. Zo leggen de borden ook de verbinding tussen het verleden en het heden.

De belangstelling bij de onthulling van het ‘eerste’ informatiebord was groot. Ontwerper en historicus Huibert Teekens was er, de voorzitter van de Allinatie Erna de Pers, Rogier Schravendeel, Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Tropenmuseum en van stadsdeel Oost Thijs Reuten.
Dat is ook wat de initiatiefnemers, het Buurtmuseum Indische Buurt en Rogier Schravendeel, een paar jaar geleden voor ogen hadden. Met ondersteuning van Stadsdeel Oost en de corporaties Alliantie, Eigen Haard en Ymere werd het project ‘Historisering Indische Buurt’ gestart. Het eerste resultaat, het boekje De Indische Buurt met historische wandelingen, kwam in april 2014 uit. Sinds december 2015 ligt een tweede druk in de winkel. Een van de auteurs, Huibert Teekens, heeft nu ook de borden gemaakt.
Er wordt alweer gedacht voor een nieuw project van Buurt Museum Indische Buurt. De geschiedenis van Marokkanen in de Indische Buurt.