Home Overzicht Geschiedenis van de Watergraafsmeer op nieuwe website

Geschiedenis van de Watergraafsmeer op nieuwe website

0
De oprtichters van Vrienden van Watergraafsmeer: vlnr Ron de Wit, Jo Haen en René van Eunen.

De rijke geschiedenis van de Watergraafsmeer wordt sinds kort zichtbaar gemaakt op een nieuwe website die de naam www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl heeft meegekregen. Watergraafsmeerkenners Jo Haen (1939), Ron de Wit (1960) en René van Eunen (1979) verzamelen al jaren alles wat met de Watergraafsmeer te maken heeft. Zij besloten om de rijke geschiedenis van deze bijzondere Amsterdamse buurt – tot en met 1920 een zelfstandige gemeente – levend te houden via de nieuwe website.

Jo Haen woont al meer dan een halve eeuw in de Watergraafsmeer, Ron de Wit heeft er 17 jaar gewoond en is er nog steeds actief als vrijwilliger bij de voetbalclub Fortius en René woont er nu 37 jaar. Jo en Ron waren jarenlang actief bij de website het Geheugen van Oost. Onlangs besloten zij zich te focussen op de Watergraafsmeer met een eigen website. Na krap twee maanden worden er al rond de duizend bezoeken per week geteld op de website.

Uitgebreide inhoud
In de winkelrubriek van de website zijn honderden foto’s en advertenties van winkels van toen en nu te vinden. Er is een grote rubriek ingeruimd voor alle voetbalclubs uit de Watergraafsmeer. De vele verhalen van (oud-)buurtbewoners en het archief van oude krantenberichten, knipsels, prentbriefkaarten en foto’s wordt voortdurend uitgebreid. Bovendien wordt stilgestaan bij  Jaap Kruizinga, de grote historicus van de Watergraafsmeer. Door de inspanningen van de Vrienden van Watergraafsmeer werd twee jaar geleden een brug op het Galileïplantsoen naar hem genoemd. Maar niet alleen over de geschiedenis wordt geschreven, ook actualiteiten uit de buurt en cultuurhistorische zaken komen aan bod.

Stichting opgericht
Om de continuïteit van de uitgebreide website te waarborgen en activiteiten te kunnen ondernemen zoals historische verhalenwandelingen in de buurt en het houden van een expositie is er een stichting in het leven geroepen. Geïnteresseerden kunnen voor het symbolische bedrag van € 19,20 een jaar lang participant worden. Bedrijven kunnen tegen een aantrekkelijk bedrag adverteren op de homepage.

Huygensdag
De website is al enkele maanden in de lucht, maar op zaterdag 17 juni zal de stichting letterlijk naar buiten treden en zich met een kraam presenteren tijdens de Huygensdag op het Christiaan Huygensplein.

Meer informatie [email protected] | www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl