Home BoekvandeWeek Geslaagd debuut in een prachtig jasje

Geslaagd debuut in een prachtig jasje

0

40 ‘Jong is erin geslaagd een particuliere zoektocht naar erkenning en liefde universeel te maken, dankzij haar lichte toon, originele stijl en subtiele humor. Een meer dan geslaagd debuut.’

Een gloednieuw jasje voor oost-online verdient een bespreking van een gloednieuw debuut. Een debuut dat ik eigenlijk alleen maar koos op het jasje – het trok bij binnenkomst meteen mijn aandacht.

Het intieme vreemde is het verhaal van Sarah die op jonge leeftijd haar moeder verloor. Haar vader Hendrik is niet in staat over haar moeder te praten, er zijn geen spullen, geen foto’s (Hendrik is nota bene fotograaf! dat geeft toch te denken), geen anekdotes, geen briefjes, niks. Sarah is inmiddels volwassen en actrice. Als ze op een dag denkt haar moeder te zien in de supermarkt, vallen voor haar de puzzelstukjes op hun plaats. Ze keert haar theatergezelschap de rug toe (en vice versa) en gaat in diezelfde supermarkt werken om de kans te vergroten haar ‘moeder’ weer te zien.

Sarah zit achter de kassa en ziet de winkel als haar toneel, de klanten figuranten, de schappen het decor. Op dat moment heeft Jente Jong me te pakken. Wie kent nu niet het gevoel in een film te figureren, het gevoel van distantie, dat je niet werkelijk deel uitmaakt van de wereld maar een rol speelt? Jente Jong verwoordt dit knap. En geestig, wat ook heel knap is, want als het over zo’n zwaar thema gaat, ligt het sentiment op de loer. Maar niet bij Jong dus:

‘Ik was een keer na schooltijd niet thuisgekomen, omdat ik een vrouw had achtervolgd naar haar huis en daar had aangebeld met de vraag of zij misschien mijn moeder wilde worden. Ze liet me binnen, sloot zichzelf op in de badkamer en belde daar de politie, waardoor ik nog voor het eten weer thuis was.’

Ik moest glimlachen toen ik deze alinea las, las ’m nog een keer en voelde toen pas de scherpe rand. Knap.

Op de achterflap staat dat Jente Jong haar moeder verloor toen ze twee was. Op voorhand weerhield me dat een beetje. Wat deed het ertoe?

Nu ik het gelezen heb, zeg ik: het doet er niet toe. Het boek wordt voor mij niet beter, waardevoller of echter nu ik weet dat het de schrijver zelf is overkomen. Ik neig bijna naar het tegenovergestelde. Sterker nog: als ik het niet geweten had, had ik misschien helemaal niet eens geloofd dat het autobiografisch is. Jong is erin geslaagd een particuliere zoektocht naar erkenning en liefde universeel te maken, dankzij haar lichte toon, originele stijl en subtiele humor. Een meer dan geslaagd debuut. In een prachtig jasje.

_____

Het intieme vreemde is geschreven door Jente Jong
is uitgegeven door Atlas Contact
Edith Vroon is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29