Home Overzicht Gevangenistaferelen tijdens optreden van Def Americans

Gevangenistaferelen tijdens optreden van Def Americans

0

Met een groepje vrienden bezocht ik de Johnny Cash-tribute band Def Americans in Q-Factory. Volgens velen beloofde het een spectaculaire avond te worden. Def Americans wordt al jaren geliefd om zijn haarfijne imitatie van Johnny Cash. Zaterdag 24 maart stond het concert van deze tribute band in het teken van het legendarische concert dat Johnny Cash in 1968 gaf in de Amerikaanse gevangenis Folsom Prison.

Tekst Eline van Dam | Foto’s Eddy Ellert en Chris Bakker

De klok sloeg 20.30 uur toen wij in de grote zaal van de Q-Factory klaarstonden om te gaan genieten van de gitaar- en mondharmonicaklanken van Johnny’s rock- en countryhits. Cowboyhoeden rezen boven het publiek uit en menig bezoeker oefende alvast zijn of haar luchtgitaar. Een half uur later stonden we nog steeds op de achtergrondmuziek van Q-Factory figuurlijk satésaus van ons t-shirt te vegen. Gelukkig smaakte het bier erg goed en werd dit door het vriendelijke barpersoneel met veel enthousiasme ingetapt.

Plots, een kwartier later, gingen de lichten uit. Groene en blauwe lampen schenen vanaf de buhne de zaal in. En daar kwamen ze eindelijk, de vier bandleden van Def Americans. Leadzanger Elco Weitering strekte zijn arm uit, bracht ‘m naar zijn gitaar en begon te spelen. De zaal ging uit zijn dak toen de melodie van Folsom Prison Blues uit de speakers klonk.

In 1968 gaf Johnny Cash een concert voor gedetineerden in de cafetaria van de Amerikaanse Folsom State Prison. Dit concert werd een feit in de geschiedenisboeken doordat het gevangenisconcert een plek kreeg op Johnny Cash zijn gelijknamige album. Def Americans vond het, 50 jaar later, het uitverkoren moment om dit bijzondere concert van Johnny Cash te eren met een eigen concert.

De Eindhovense muzikanten koppelden ongeveer tien jaar geleden hun passie voor muziek, hun liefde voor de songs van Johnny Cash en de stem van leadzanger Elco samen tot een van Nederlands’ meest geliefde Johnny Cash-tributebands. In 2013 werd deze titel werkelijkheid toen Def Americans de eer kreeg om Johnny’s broer Tommy Cash te begeleiden tijdens zijn ‘My Brother Johnny’-concerten in Nederland.

Tijdens het nummer Orange Blossom Special, ongeveer een half uur na het startschot, pakte Eelco zijn mondharmonica er bij. Ook dit wist de leadzanger perfect te bespelen. Zelfs het locomotief-nummer, waarin het geluid van een ouderwetse trein te horen is, klonk als muziek in de oren. Zoals veel Johnny Cash-liefhebbers weten, heeft de zanger altijd een zwak gehad voor stoomlocomotieven en treinen. Op de achtergrond van de band speelde daarom een mooie collectie foto’s en video’s af. Daar was onder andere te zien dat Johnny in een inmens groot locomotiefwiel stond, terwijl hij genoot van zijn drankje en zijn sigaret. Leuk voor de diehard fans. Ook leuk voor de Johnny Cash-leken die hooguit kwamen voor de gezellige sfeer en spectaculaire toonsoorten.

Helaas gaf Def Americans na een veel te kort concert – naar mijn idee een uurtje – hun definitieve eindnummer. Het was het moment dat romantische stelletjes stonden te zoenen, vriendengroepen hard meezongen en de oudste feestgangers stonden te shuffelen. Toch was het einde genaderd. Maar niet zonder een welbefaamde toegift. Gelukkig was dit de beste toegift waar je als band mee kunt eindigen. Nog even genoten we met zijn allen van Walk the Line, Ring of Fire en, nog één keer, Folsom Prison Blues. Daarna was het tijd om onze jassen, waar we bij Q-Factory twee euro’s (te veel) voor hadden moeten betalen, op te halen bij de garderobe.

Na een bezoek aan dit concert krijgt het positieve commentaar, en het feit dat ze Johnny’s broer mochten begeleiden, een vanzelfsprekende plek in mijn geheugen. De stem, en de muziek die de mannen uit hun instrumenten weten te krijgen, leken verdacht veel op die van Johnny in de jaren ’50 en ’60. Het is natuurlijk niet voor niets een Johnny Cash-tribute band!