Home IJburg Gezocht: buurtliefhebbers die buurtgenoten meenemen op ontdekkingstocht

Gezocht: buurtliefhebbers die buurtgenoten meenemen op ontdekkingstocht

0

Buurtgids breidt dit voorjaar uit naar negen Amsterdamse buurten en laat nog meer bewoners hun buurt (her)ontdekken. Het succesvolle initiatief werkt hiervoor samen met nieuwsgierige bewoners die graag hun enthousiasme voor de buurt delen. Zo laten zij bewoners ontdekken hoe leuk de eigen buurt is en ontstaat er een sterkere band tussen Amsterdammers en hun buurt. Stichting Buurtgids is op zoek naar enthousiaste buurtgidsen, die zich tot en met 12 april kunnen aanmelden.

Dit jaar worden 50 wandelingen in Oost georganiseerd. Hiermee zorgt Buurtgids dat meer mensen zich thuis voelen in de buurt en dat bewoners hun buurt beter waarderen. Een sterkere band is ook op de langere termijn positief voor de buurt en de bewoners.

‘Inspirerend om te zien dat er zoveel bewoners zijn die zelf de buurt leuker en beter maken.’George, buurtontdekker.

Samen op ontdekkingstocht
Een nieuw lievelingscafé. Een mooie moestuin. De ijzersterke verhalen van de bakker… Wat valt er te ontdekken in de buurt? Vanaf mei worden op zaterdagochtenden door buurtgidsen, die zelf in de buurt wonen, tours gegeven door verschillende buurten. Tijdens de tours van Buurtgids lopen buurtbewoners langs onontdekte pareltjes, lokaal betrokken ondernemers en bijzondere initiatieven. Hierbij worden verhalen verteld, wordt praktische informatie uitgewisseld en ontstaan gesprekken over de buurt. Zo worden de bewoners echte buurtontdekkers.’

Nieuwe contacten ontstaan
‘Al sinds 2017 worden bewoners van verschillende buurten rondgeleid’, vertelt Annemarie van der Veen, bedenker van Buurtgids. ‘Of iemand er nu net een maand woont of al dertig jaar: iedereen heeft nieuwe plekken ontdekt, initiatieven leren kennen en ik vind het erg leuk dat we vaak horen dat er nieuwe contacten zijn ontstaan.’

‘Ik houd van de diversiteit van deze buurt! Ik laat graag aan anderen zien wat hier zo leuk is!’ Kim, buurtgids

De rondleidingen door de buurt worden gegeven door lokale buurtgidsen. Dit zijn nieuwsgierige buurtliefhebbers die hun enthousiasme voor de buurt graag delen. Buurtgidsen stellen zelf de tour samen: bewoners zelf weten immers het beste wat er in zo’n tour voorbij moet komen.

Met enthousiasme de buurt laten zien
Stichting Buurtgids zoekt nu nieuwe, enthousiaste buurtgidsen voor de Indische Buurt, het Oostelijk Havengebied en voor de Transvaalbuurt. Het betreft een vrijwilligersfunctie, waarmee je je netwerk vergroot en zorgt dat andere bewoners zich écht thuisvoelen. Ervaring in het geven van rondleidingen is niet nodig; Buurtgids begeleidt je hierbij. Aanmelden kan tot en met 12 april via www.buurtgids.nl/buurtgidsen of door te bellen met Annemarie op 06 4062 9566

Ik heb nieuwe plekken ontdekt en vond het een relaxte manier om nieuwe mensen te leren kennen.’ Nasim, buurtontdekker

Stichting Buurtgids zorgt voor contact tussen buurtgidsen onderling, het online platform voor bewoners en alle formaliteiten en administratieve zaken die erbij komen kijken. Zo kan een buurtgids doen wat hij of zij het leukste vindt: vol enthousiasme de buurt in en deze laten zien, proeven, voelen en ruiken aan andere bewoners!

Benieuwd naar jouw buurt?
Aanmelden voor een tour in de Indische Buurt, Transvaalbuurt, Dapperbuurt en Oostpoort, het Oostelijk Havengebied of IJburg kan via www.buurtgids.nl of door te bellen met Liesbeth op 06 8326 3039. Het aantal plekken is beperkt, dus reserveer snel jouw plek in de tour!

Check www.buurtgids.nl | www.facebook.com/buurtgids