Home Overzicht Gids worden in je eigen buurt? Dat kan bij Buurtgids

Gids worden in je eigen buurt? Dat kan bij Buurtgids

0

Vorig jaar gaf Stichting Buurtgids rondleidingen aan nieuwe bewoners van de Indische Buurt. Dit is zo goed bevallen dat er dit jaar ontdekkingstochten plaatsvinden op vier verschillende locaties in Oost. IJburg, de Transvaalbuurt samen met Oostpoort, de Indische Buurt en het Cruquiusgebied. Om dit te kunnen realiseren zoekt  Buurtgids naar bewoners die graag hun passie en kennis over hun buurt willen delen.

Tijdens de ontdekkingstochten van Buurtgids lopen buurtbewoners, onder begeleiding van een gids, langs onontdekte pareltjes, lokaal betrokken ondernemers en bijzondere buurtinitiatieven. Hierbij wordt er praktische informatie uitgewisseld, worden verhalen verteld en is er natuurlijk ruimte om vragen te stellen.

Als je het leuk of interessant vindt kun je je zelfs aansluiten bij de buurtprojecten die tijdens de tour worden bezocht. Uit onderzoek is gebleken dat Buurtgids zorgt voor een actievere betrokkenheid bij- en verbondenheid met de buurt en elkaar. Dit zijn elementen die er ook voor kunnen zorgen dat je je meer thuis gaat voelen in de buurt.

‘Vorig jaar hebben we ongeveer honderd bewoners rondgeleid door de Indische Buurt’, Annemarie van der Veen, één van de initiatiefnemers van Buurtgids. ‘De meeste deelnemers woonden er pas net. Zij hebben veel nieuwe plekjes en initiatieven kunnen ontdekken en lieten ons weten ook erg gelukkig te zijn met de nieuwe contacten die zijn ontstaan.’ Annemarie straalt en wordt hier zichtbaar gelukkig van. Zij weet uit ervaring dat het soms erg lang kan duren voor je je ergens eindelijk een beetje thuis voelt en vandaar ook dit initiatief.

Wil jij buurtgids worden? Neem dan vooral contact op met Stichting Buurtgids. Je kunt je aanmelden tot  6 april via www.buurtgids.nl

De rondleidingen van Stichting Buurtgids worden gegeven door mensen die de buurt goed kennen en hun enthousiasme over de buurt graag willen delen. Stichting Buurtgids geeft ze korte trainingen en helpt ze bij het samenstellen van een tour, waarna zij zich officieel ‘buurtgids’ kunnen noemen. Stichting Buurtgids neemt vervolgens alle formaliteiten en administratieve zaken waar, zodat een buurtgids vooral kan blijven doen wat ie het leukste vindt: vol enthousiasme de buurt in en deze laten zien, proeven, voelen en ruiken.

Wil je deelnemen aan een tour? Binnenkort kun je je online aanmelden via  www.buurtgids.nl. Deelname is gratis en wordt aangeboden door Stadsdeel Oost. Een van de voorwaarden is wel dat je ook bewoner bent van de buurt waarin de tour plaatsvindt.