Home Nieuws uit Artis Giraffen paren en baren op bijzondere wijze. Giraffe geboren in Artis

Giraffen paren en baren op bijzondere wijze. Giraffe geboren in Artis

0
De geboorte van de netgiraffe.

De kudde giraffen in Artis is uitgebreid met een giraffeveulen. De dierverzorgers zagen in de stal dat de netgiraffe (Giraffa camelopardalis reticulata) zou gaan bevallen. Het is voor de moedergiraffe haar eerste jong. De bevalling van een giraffe gebeurt staand en kan een half uur tot een hele dag duren. Dit keer duurde de bevalling drie uur. Eerst kwamen de voorpoten, toen de kop en daarna langzaam de rest.

Foto Artis Ronald van Weeren

Het jong viel bijna twee meter naar beneden en landde met een klap op de zij. Al snel probeerde het veulen op de poten te staan. Op de Afrikaanse savanne vallen jonge giraffen makkelijk ten prooi aan roofdieren, zoals leeuwen of Afrikaanse wilde honden. Het is voor hun overlevingskansen daarom van groot belang dat zij meteen kunnen vluchten. Het is dit jaar de eerste giraffegeboorte in Artis. Het giraffeveulen zal binnenkort voor het eerst op de Savanne te zien zijn. Sinds 1856 heeft Artis giraffen in de collectie. Artis neemt deel aan het Europese fokprogramma voor de netgiraffen. De kudde op de Savanne bestaat samen met het pasgeboren veulen uit tien giraffen.

Paren en baren
Het paren en baren van giraffen verloopt op bijzondere wijze. Bij zoogdieren zijn er twee manieren om de zaadcellen van de man bij de eicellen van de vrouw te krijgen. Bij mensen, paardachtigen, walvissen en olifanten zwelt de penis bij opwinding op, doordat hormonen ervoor zorgen dat zwellichamen gevuld raken met bloed. Een groot deel van de roofdieren en diverse primatensoorten en knaagdieren hebben bovendien een penisbotje dat de erectie ondersteunt. Bij herkauwers, zoals giraffen, zit het ‘mechaniek’ anders in elkaar. Zij hebben een lange, dunne kraakbenige penis, die in rusttoestand in een S-bocht in een huidplooi onder de buik ligt. Bij een paring verslapt het spiertje (Musculus retractor penis) dat het zaakje in de schede houdt, en schiet de penis uit de schacht. Veel minder gedoe dan bij de zwellingsmethode. Een paring is bij giraffen dan ook razendsnel voorbij.

Het filmpje van de geboorte is te zien op www.artis.nl/giraffe-geboren.