Home BoekvandeWeek ‘Glorie’ van Patricia Jozef

‘Glorie’ van Patricia Jozef

0

15 Soms wordt die constante stroom nieuwe boeken me te veel. Dat is een fiks nadeel van in een boekwinkel werken. Ik wil van alles, ik wil alles bijhouden, voorblijven, op de hoogte zijn, zoveel mogelijk tot me nemen. En dat kan niet. (Als ik in een taartjeswinkel zou werken zou het probleem omgekeerd zijn: hoe blijf ik overal zo goed mogelijk af?)

Ik hou voor het eerst van mijn leven in een schriftje bij wat ik lees en de teller staat sinds 1 januari op het manische getal van 26, half gegeten essay- en verhalenbundels niet meegerekend.

Natuurlijk zwaait u graag aan de toonbank met een kakelvers boek en vraagt u of een van ons het al gelezen heeft. En natuurlijk vind ik het een sport om ja te kunnen antwoorden en er dan iets over te vertellen. Maar het is en blijft ondoenlijk. Dus heb ik besloten me iets minder te laten leiden door de waan van de dag en ook eens een boek van onder op de stapel te lezen. (U kent het wel, u koopt een boek, u krijgt een boek, u leent een boek, u koopt twee boeken en dan ontstaat er een serieuze stapel en moet u die van uzelf eerst weglezen voor u wat nieuws mag en dan is er altijd een boek dat iedereen rechts inhaalt en dat gaat u dan lezen en de stapel o zo verleidelijke boeken verandert in een stapel losers.)

En zo las ik ‘toch nog’ Glorie van de Vlaamse Patricia Jozef. Op de een of andere manier had dat boek zich in mijn geheugen gehaakt (zonder naam of titel, alleen een vage notie van het omslag en het thema, maar ik móést het lezen, dat wist ik zeker), maar ik had het na een te vluchtig gelezen recensie nooit meer teruggezien.

Het voordeel van in een boekwinkel werken is dat je dan tegen een lief uitgeverijmens kunt piepen dat er een boek was ‘met een mannetje op de voorkant dat ging over dat je bent wat je doet, of juist niet’ en dat je het dan de volgende dag in handen hebt.

En – ik hou van mijn intuïtie – wat wilde ik dit boek inderdaad ontzettend graag lezen!

Glorie is een tweeluik dat zich afspeelt in de kunstwereld. Het eerste deel wordt verteld vanuit Marcel Jacobs, die in alles lijkt te mislukken, maar zich als een ware baron von Münchhausen aan zijn eigen haren uit het moeras trekt en met name tot zijn eigen verbazing iets van carrière maakt op de prestigieuze Teniersacademie.

Het tweede deel is het verhaal van kunstenaar Bodine Bourdeaud’hui, gevierd, gevreesd en geprezen, maar sinds de geboorte van haar zoon krijgt ze geen kwast meer op het doek.

Wat deze mensen met elkaar te maken hebben houdt Jozef heel gewiekst achter. Dat is natuurlijk een trucje om je aandacht tot het einde vast te houden, maar de stijl is zo virtuoos en fris, dat ik alleen daarom al aan de pagina’s gekluisterd zat en door het boek vloog. Het is zo geestig en scherp, zo levensecht, ik heb gegniffeld en gegrinnikt, zacht gejuicht en me meermaals verbaasd dat dit een debuut is. Het gemak waarmee Patricia Jozef haar personages een geheel eigen stem en kleur geeft zie je niet vaak.

Dit boek heeft stilletjes negen maanden op mij liggen wachten, ik ben het dankbaar. En gelukkig is het geen taartje, taartjes blijven doorgaans niet zo lang fris.

_____

Glorie is geschreven door Patricia Jozef,
en uitgegeven door de Geus.
Edith Vroon
 is boekverkoper bij Linnaeus Boekhandel, Middenweg 29