Home Overzicht Good hair festival: wat zegt haar over wie je bent?

Good hair festival: wat zegt haar over wie je bent?

0

In hoeverre zegt haar iets over wie je bent? Is haar een verlengstuk van onze identiteit? Op wat voor wijze draagt haar bij aan culturele uitwisseling in onze samenleving? Op zondag 22 mei vindt in het Tropenmuseum het Good Hair Festival plaats, een tweejaarlijks terugkerend evenement geheel in het teken van haar als zelfexpressie.

Aan de hand van de drie thema’s -‘haar als subcultuur’, ‘de wereld van barbiers’ en ‘haartrends’ – zet het Tropenmuseum met het Good Hair Festival een toegankelijk, maar ook inhoudelijk programma neer over haar als cultureel fenomeen. Haardemonstraties worden afgewisseld met workshops, talks, persoonlijke verhalen, tips & tricks. In samenwerking met de Sunday Market zal op het buitenterrein van het museum een haar & beauty markt neerstrijken. En Charlie Le Mindu – beroemd om zijn haarcreaties voor Lady Gaga – vertelt over zijn leven, werk en inspiratiebronnen.

Haar als subcultuur
Wat voor rol speelt haar in verschillende subculturen? Gesprekken worden gevoerd over de identiteit die mensen van diverse culturele achtergronden zich aanmeten en hoe dat tot uiting komt in het straatbeeld. Haar is zichtbaar, of verstopt in een headwrap of hijab, maar in hoeverre beïnvloedt dit hoe wij naar elkaar kijken of inspireren? Verder worden persoonlijke haarverhalen verteld door o.a. Janice Deul (Little Black Hair Book). Tijdens een panelgesprek tussen kunstenaar Silvia Martes en haarspecialist dr. Sarah Cheang wordt er gesproken over haar als kunstobject en de sociaal culturele betekenis ervan.

De wereld van barbiers
Tijdens het Good Hair Festival is er extra aandacht voor barbiers. Mannen kunnen hun baarden en snorren gratis laten scheren, knippen en verzorgen door Puma Hair Studio en door Schorem – de barbershop van Nederland. Mannenmodecollectief Art Comes First verzorgd een programma rondom de mondiale barbierscultuur. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen barbershops in London, Amsterdam en Kaapstad? In de Lichthal van het museum worden foto’s getoond van het huidige straatbeeld samen met foto’s uit eigen collectie die een beeld geven van barbiers uit 19e en 20e eeuw in Indonesië, Suriname en Ghana.

Haartrends en haaradvies
Van futuristische Aziatische haarstijlen tot natural hair en glamour. Wat zijn eigenlijk de haartrends van dit moment? Verschillende kappers komen aan het woord. Zo blikken top haarstylist Siko van Berkel en Tommy’s Toko terug op de hoogte en dieptepunten van hun carrière, praten ze over hun inspiratiebronnen en geven persoonlijke haaradvies aan bezoekers. Tijdens verschillende haardemonstraties, van onder andere natural hair expert Anoeska Schmidt (National Nation) en asian secrets kapper Hairfashion by Leo, worden haartaboes en mythes ontkracht en de beste tips gegeven.

Good Hair Festival op 22 mei in het Tropenmuseum. De toegang voor binnen is € 15,-. De entrée voor de Sunday Market is gratis (toegang vanuit het Oosterpark).