Home Overzicht Good luck Harry

Good luck Harry

0

Harry van Bommel gaat weg bij de SP. Dat verbaast me helemaal niks. Deze zomer sprak ik hem nog op een terrasje in de buurt van de Artis. Hij vertelde me dat hij nu een carrière in de wereld van de internationale organisaties ambieert.

Harry is altijd al een buitenbeentje in de SP geweest. In zijn jonge jaren stond hij bekend als womanizer en als buitenland woordvoerder was heeft hij namens de SP continu de globe rondgetrokken om de meest vreemde uithoeken om zich door verwante politieke partijen in de watten te laten leggen. Hij was meer op reis dan thuis, had ik de indruk.

Hij had dan wel heel linkse praatjes en was een toffe gozer, maar dat heeft hem nooit verhinderd om ook van het leven te genieten en om naast de strijdpunten van de SP zijn eigen agenda  uit te voeren.

Een grote schare veroveringen heb in de loop der jaren voorbij zien trekken. En talloze malen heb ik meegemaakt dat hij inbelde in een tv programma vanuit een exotische bestemming, ongetwijfeld met een koele longdrink in de ene hand en de lokale schoonheid in de andere. Hij had in het politieke wereld de bijnaam Dirty Harry. Volgens mij genoot hij van die geuzennaam. Dat hij zich in de wereld van de SP, nog immer volgens  principes van voorzitter Mao geleidde partij, heeft kunnen handhaven is sowieso een knap staaltje evenwichtskunst.

Maar nu gaat hij  weg. Er is een nieuwe generatie die de macht binnen die partij heeft  gekregen via slinkse machinaties van de grote leider Jan Marijnissen, die nog steeds op de achtergrond aan de touwtjes trekt, zijn dochter de baas heeft gemaakt en een nieuwe voorzitter liet aanwijzen.

Die nieuwe voorzitter verklaarde dat Harry niet zomaar even zijn lidmaatschap kon opzeggen. Wat dacht ie wel, waarbij ik toch eventjes het idee kreeg dat we hier misschien met een enge sekte te maken hebben. Zou Harry vroeger iets gehad hebben met Lilian Marijnissen, en werd ie daarom uit de wind gehouden, vraag ik me nu heel naïef af? Of juist niet? En wil ie daarom niks zeggen? Maar dit terzijde.

Die Lilian begon in haar eerste speech als partijleider met gebruik van het begrip roverskapitalisme, en wilde op jacht naar de PVV stemmers. Als dat  maar goed afloopt.

Hoe dat afloopt met Harry van Bommel en het opzeggen van zijn lidmaatschap weet ik niet, maar de eerste stap in een internationale carrière heeft hij al gezet. Hij heeft inmiddels een baan in Zwolle.

Good luck Harry.