Home Groen Groen gezicht: Sonja Bhagwandin

Groen gezicht: Sonja Bhagwandin

0

Sonja Bhagwandin staat in de buurt bekend om haar mooie moestuin en balkonnetje waar groenten weelderig groeien. Sonja heeft haar tuinierkunsten geleerd in Suriname, waar ze is opgegroeid op een boerderij.

Van kleins af aan vond ze het fascinerend om te zien hoe planten groeien en bloeien en hielp ze haar moeder in de moestuin. Ze woont inmiddels alweer tijden in de Indische Buurt waar ze op haar kleine balkon verticaal tuiniert en Surinaamse groenten verbouwt zoals aubergine, oker en peper. In huis staan een avocado- en mangoplant.

Een aantal jaar geleden zag Sonja een oproepje; er werden mensen gezocht om een verwaarloosd stukje bos op de Valentijnkade aan te pakken. Sonja en andere buurtbewoners hebben het schoongemaakt en heringericht met veel aantrekkelijke bloemen en planten. Inmiddels is Buurttuin Valentijn alweer jaren een begrip. Er is nog steeds een gemeenschappelijke tuin, maar er zijn ook zo’n 25 individuele moestuintjes, waarvan Sonja er één van heeft. Ook hier verbouwt ze Surinaamse groenten en heeft ze ingenieuze stellages gebouwd waartegen ze kunnen groeien. Ze krijgt veel complimenten van bezoekers, maar op de vraag “Hoe doe je dat toch?”, heeft ze geen duidelijk antwoord. Ze doet het gewoon en het lukt, het zal wel in het bloed zitten.

Naast haar balkon en Buurttuin Valentijn werkt Sonja ook mee aan de moestuin Oost Indisch Groen en het postzegelpark in haar eigen straat. Een echt Groen Gezicht dus.

Vorig artikelVolgend jaar urban sport zone op Zeeburgereiland
Volgend artikelJordy Kalter beklimt Kilimanjaro voor kinderen in oorlogsgebieden