Home Overzicht Groen licht voor 1.300 woningen op Centrumeiland

Groen licht voor 1.300 woningen op Centrumeiland

0

Het college van B en W is akkoord met de bouw op het nieuwe Centrumeiland, het vierde eiland van IJburg. Hierdoor kan worden gestart met de realisatie van de woonwijk met circa 1.300 woningen. Het grootste deel daarvan zijn zelfbouwwoningen. Daarnaast komen op Centrumeiland sociaal maatschappelijke functies zoals een school, huisartsenpost en een kinderdagverblijf. De eerste van ruim 900 zelfbouwwoningen komen nog dit jaar op de markt. Het Centrumeiland is het eerste eiland van de tweede fase van IJburg.

‘De uitbreiding van IJburg is een feit met het genomen investeringsbesluit voor Centrumeiland’, laat Wethouder Grondzaken Eric van der Burg weten.’ Naast de 1.300 woningen heeft het gebied ook een maatschappelijke functie. Centrumeiland is een proeftuin voor de Bewegende Stad: we richten het eiland zo in dat  Amsterdammers gestimuleerd worden om te bewegen. Denk hierbij aan stranden, routes om te wandelen en hardlopen en voldoende ruimte voor kinderen om te spelen. Een mooie uitdaging om het eiland zo in te richten dat Amsterdammers enthousiast aan het bewegen slaan.’

Energie-neutraal
Centrumeiland Bij Centrumeiland is vanaf het begin meteen gekeken naar een gezonde inrichting van de openbare ruimte. Daarnaast is het de eerste Amsterdamse woonwijk waar alle gebouwen volledig energie-neutraal zullen zijn. Hiervoor wordt een nieuw energiesysteem aangelegd. Voor de rainproof opgave zal samen met de toekomstige bewoners en ondernemers slim worden omgegaan met hergebruik van overtollige regenwater, bijvoorbeeld voor de groenvoorziening.

Na de zomer wordt gestart om de eerste 355 woningen op de markt te zetten. De eerste helft van 2018 kan worden be