Home Duurzaam Groene daken goed voor natuur, voedsel en wetenschap

Groene daken goed voor natuur, voedsel en wetenschap

0
Maarten Terpstra van de Knowledge Mile bij het groene Daklab (HvA).

De Knowledge Mile is het gebied tussen Amstelplein en Mr.Visserplein. De studenten, organisaties, ondernemers en buurtbewoners hebben hier de handen ineen geslagen om dit gebied te vergroenen. Samen met de stichting De Gezonde Stad en de inmiddels 60 partners worden groene daken, gevels, boomspiegels en onderzoeksprojecten gerealiseerd. Bijvoorbeeld het Daklab op het Benno Premselahuis (HvA).

Door Kirsten de Wit | Beeld Hans van den Bosch/ De Knowledge Mile

Het begon 2,5 jaar geleden allemaal met het leren kennen van de buren in de straat. In het gebied rondom de Wibaut- en de Weesperstraat studeren 60.000 studenten en wonen 30.000 mensen. Daarnaast zijn er hotels, horecagelegenheden, winkels en andere bedrijven. Gebrek aan groen werd als een gedeeld thema benoemd. Maarten Terpstra, community manager voor de Knowledge Mile, vertaalt samen met docenten en onderzoekers de vragen van ‘de straat’ naar projecten waar studenten van de HvA mee aan de slag gaan.

Data oogsten
Het Daklab op het Benno Premselahuis (Wibautstraat) is een project waarin wordt samengewerkt met Amsterdam Rainproof. In de daktuin werken studenten aan onderzoeksprojecten op het gebied van regenwater. Het dak vangt regenwater op in speciale tegels, die de tuin altijd vochtig houden en overtollig water vervolgens afvoeren. Door studenten Informatica zijn er op het dak sensoren geplaatst die temperatuur, hoeveelheid zonneschijn, en vocht meten op zowel het gedeelte dak dat groen is, als de niet-groene gedeelten van het dak. Ook is er een webcam om de planten en de insecten die er op af komen te kunnen volgen. Op datzelfde dak werken studenten van het Amsterdam Fashion Institute (AMFI) met planten die natuurlijke kleurstoffen leveren, zoals bijvoorbeeld uien. De munt die door studenten op het dak wordt gekweekt, wordt in het gebouw verkocht voor verse muntthee. Er worden dus munt en data geoogst! Het mooie is dat zo’n dakterras veel bewustzijn kweekt. Vanuit allerlei opleidingen komen er nu steeds meer studenten kijken en ontstaan nieuwe ideeën voor experimenten. Ook op het maaiveld ontstaan projecten vanuit de gemeenschap rondom de Wibaut- en Weesperstraat. Zo onderzoeken studenten Biologie van de HvA hoe het groen in de openbare ruimte functioneert.

Groen lint
Niet alleen de HvA heeft een groen dak. Café Nest van Hotel Casa (1e Ringdijk) heeft een groen dakterras. Zoku (Weesperstraat), hotel en werk-/ontmoetingsruimte heeft haar ingang te midden van een groen dak. Beide terrassen zijn openbaar toegankelijk. Op het Jan Bommerhuis (Wibautstraat), waar nu onder andere de Albert Heijn in de plint zit, komt het grootste groene dak van Amsterdam: 1600 m2. Een initiatief van De Gezonde Stad is Park om de Hoek. Samen met bewoners, bedrijven en overheid realiseren zij groene ontmoetingsplekken in de stad. Het eerste park om de hoek is met buurtbewoners gerealiseerd op de hoek van de Ruyschstraat en Wibautstraat. Bewoners van de Weesperflat onderzoeken met woningbouwvereniging De Key of er een ‘urban farm’ op het dak van de flat kan komen. En op het Belgiëpleintje zijn bewoners met woningbouwvereniging De Key in gesprek over vergroening. Zo langzamerhand ontstaat er op de daken en in de straten een groen lint van initiatieven, waar de buurt elkaar ontmoet.

Meedenken en meedoen
Om de buurt nog groener en gezonder te maken organiseert De Gezonde Stad samen met de Knowledge Mile en andere partners op donderdagavond 6 april in The Student Hotel aan de Wibautstraat het evenement ‘Jij Maakt de Stad’. Je leert er hoe gezond Amsterdam nu is, maakt kennis met initiatieven op het gebied van voedsel, duurzame energie, schone lucht, afval en groen. Tijdens dit evenement wordt ook bekendgemaakt dat we samen willen werken aan de realisatie van het langste en hoogste park van Amsterdam: Knowledge Mile Park!

Ook een groen initiatief bedacht? Verdien 6 ton prijzengeld voor het beste initiatief op maakjestad.amsterdam
Info De Gezonde stad | facebook

Maarten Terpstra van de Knowledge Mile bij het groene Daklab (HvA).