Home Groen Groenig nieuws herfst 2018

Groenig nieuws herfst 2018

0
In mijn tuin herplant ik insecten trekkende bloemen, zoals de herfstaster.

De warmste zomer ooit, ging door tot ver in de herfst en werd de langste zomer ooit, met de meeste dagen van 20 graden of meer. De zomer van 2018 was de droogste sinds meer dan veertig jaar. Na de eerste week van september met hoog zomerse temperaturen, kwam er een einde aan die droogte en regende het acht uur aan een stuk door. Nu nog hebben we een neerslagtekort, dat na drie dagen met alleen maar regen kan worden aangevuld.

Tekst en foto’s Dick Feenstra

Na een week Hollands weer, gingen dorre, gele gazons en velden groen kleuren en bloeide de roze klaver alweer. Met de bloemen komen de insecten. Voor het eerst sinds maanden zie ik een enkele vlinder en met vlinders heb ik iets omdat ze mooi en nuttig zijn en het leven vrolijk maken. Er zijn er alsmaar minder.

Tweeduizend dieren
In een halve eeuw is het aantal vlinders in ons land met 40 procent gedaald en dat kunnen er weer meer worden als iedereen met een tuin of balkon ze een handje helpt. Hommels, bijen en vlinders hebben nectar nodig en die vinden ze in bloemen, die niet zonder hommels bijen en vlinders kunnen om zich voort te planten. De bloem biedt nectar, een zoete en energierijke vloeistof die op de bodem onder de stuifmeeldraden zit. Tijdens het drinken ervan, neemt de vlinder stuifmeelkorrels mee, waarvan enkele bij een landing in een volgende bloem, achterblijven en zo kan de versmelting met een eicel beginnen voor de vorming van een vrucht of zaad. Geen vlinders, hommels, bijen, geen vruchten of fruit voor ons en voor dieren en vogels.

De prachtigste rood bruine herfstkleuren.

We kunnen wat doen aan de snelle afname van het aantal insecten: 76 procent in dertig jaar! Zet een pot met honingbloemen op terras of balkon, of zaai in het voorjaar op een braak liggend stukje grond of in potten een zakje zaad voor vlinders en insecten uit. Ligt een tegel uit je tuin en plant een vlinderstruik. En wie in de gelegenheid is, plant een boom. Insecten kennen een grote voorkeur en wonen het meest in bomen, die hier al eeuwen voorkomen, wilgen, eiken en berken. Bij wilgen kunnen er zelfs 450 soorten insecten wonen. In de kroon van een zeshonderd jaar oude boom werden meer dan tweeduizend dieren, verdeeld over 257 soorten, geteld. Op geïmporteerde bomen als de tamme kastanje, Amerikaanse eik en lariks leven nog geen enkele tientallen soorten insecten.

Lemmingen
Dode bomen of bomen die aan het aftakelen zijn, vormen een voedselbron of nestgelegenheid van zo’n beetje de helft van alle insecten. Een dode stronk in de tuin of opslag van dood hout, is een woning voor talloze soorten. Dode stronken genoeg in de tuin na die lange hete droge zomer met sproeiverbod. Ik heb er al meer dan zes gerooid en ben bezig met herplant, waar insecten op afkomen: kamperfoelie, contoneaster, herfstaster, sneeuwklokje, krokus en meer. Want ik vind, dat de gierzwaluwen terug moeten komen om boven mijn huis te vliegen. Dat ze zich moeten ,nestelen in de buizen die in de gevels zijn gemetseld, zodat ze insecten vangen en ik wil niets liever dan dat de vleermuizen bij zonsondergang weer langs mijn ramen vliegen, om hun maaltje bij elkaar te scharrelen. De esdoorn, de Amerikaanse eiken en de wilde wingerd geven de prachtigste rood bruine kleuren, zoals altijd. Dat het klimaat verandert is duidelijk. Wanneer komen wij in actie? Of zijn mensen, lemmingen die door ongebreidelde lusten en behoeftes zichzelf naar de ondergang leiden? De aarde kan zonder de mens, de mens niet zonder de aarde.