Home Groen Groenig nieuws

Groenig nieuws

0

Compost

Het is winter en de laatste bladeren zijn van de bomen gewaaid, na een lange, warme herfst met laat nog, bladeren aan de bomen. Wat doe je met afgevallen blad? Op perken, be­schermt dat planten in de winter. Slakjes en insecten over­winteren erin, zodat merels en lijsters er voedsel in vinden. Ligt op je gazon een blader­dek, dan is het verstandig dat weg te harken. Onder die bladeren gaat het broeien en verstikt het gras. Stop je opgeharkte bladeren in een vuilniszak en je maakt daar met een dikke spijker wat gaatjes in, dan heb je volgend voorjaar prima compost voor perken of moestuin.

Maps.amsterdam.nl

Op maps.amsterdam.nl (foto boven) vind je informatie over o.a. de bijenstand, mussen, bomen en zelfs omge­waai­­de bomen.

Rivierkreeft

De Amerikaanse rivierkreeft is een plaag in Amsterdamse wateren. Ze vreten alles, waardoor planten en ander leven in sloten, plassen en grachten verdwijnt. De reiger is tot dusver hun enige vijand en bin­­nenkort: de mens? Ze smaken heerlijk in een salade, pasta- of rijstgerecht. Je vangt ze makkelijk als ze over land lopen en met een schepnet vis je ze zo uit het water. Goed spoelen en dan 2 minuten laten koken in zout water. Je breekt de achterkant eraf, pelt de kreeft en doet hem in de sla. Avocado erbij, een paar fijn gehakte bosuitjes, wat citroen en verse dille en je gaat smullen.

Populier

De Canadese populier is één van de grootste en imposantste bomen die we hebben. In 2018 worden in onze stad 936 Canadese populieren gekapt. De gemeente is bang voor aansprakelijkheid, als er een tak afbreekt en die op iemand of iets valt. De bomen zijn favoriet bij boktorren. Als die hun gangen in het hout graven, vind je zaagsel rond de boom.

Actie

Vorige week werd op de radio opgeroepen om blikjes en petflesjes die, veel en vaak, op straat en in de natuur, achteloos worden weggegooid, te pletten en in een ongefrankeerde enveloppe te sturen naar de producent. Het antwoordnummer staat op de verpakking. Doe er een briefje bij, waarin je vraagt om een statiegeldregeling voor blikjes en petflesjes, omdat je de gemakzuchtige vervuiling van je omgeving zat bent.

Parkieten

Het lijkt wel of steeds meer halsbandparkieten en, de nog grotere, alexanderparkieten rondvliegen in parken, tuinen en wijken. De alexanderparkiet is genoemd naar Alexander de Grote en komt uit zuidoost Azië. Hij wordt 56 cm van kop tot staart en heeft een opvallend rode snavel en rode nekband. De halsbandparkiet is wat kleiner (48 cm), een alleseter en komt uit Afrika en zuid Azië. Veel mensen vinden het prachtig, deze exoten, maar zij die een tuin hebben,  vinden het een plaag. Ze vreten de bloemknoppen uit bomen, nemen een hapje uit een appel, die aan de boom hangt, laten hem vallen en beginnen aan een volgende appel. Bessen worden in een mum van tijd van de takken geritst, ze eten er een paar en de grond ligt bezaaid met de rest. Ze kraken vogelnestkastjes, ver­gro­ten met hun sterke snavels de invliegopening en maken die voor altijd ongeschikt voor mezen en andere inheemse soorten. Natuurlijke vijanden hebben ze nauwelijks en hun snavel is zo sterk, dat je ze nooit met blote handen moet aanpakken.

Essen

Sinds enkele jaren rukt de essentaksterfte op. De takken sterven af en uiteindelijk gaat de boom dood. Dat wordt veroorzaakt door een schimmel met de naam essenvlies­kelkje, een minuscuul paddenstoeltje dat zich waarschijnlijk via de lucht verplaatst en wellicht wordt mogelijk gemaakt door de opwarming van onze planeet. In het Diemerbos zijn hele percelen dode essen geruimd.  In Amsterdam staan 18.000 essen.

Eiken

Aan de Radioweg staan Amerikaanse eiken, maar een IVN-gids meende, dat het moeraseiken zijn, wie weet het?