Home Overzicht GroenLinks wil onderzoek mogelijkheden meer railverbindingen in regio

GroenLinks wil onderzoek mogelijkheden meer railverbindingen in regio

0

Een IJmeerspoorlijn van Almere onder het IJmeer door naar IJburg en Amsterdam Zuidoost. En een Gooilijn, een lightrail Amsterdam-Hilversum, aangesloten op een toekomstige Oost-Westlijn vanaf station Muiderpoort. GroenLinks in de provincie wil onderzoek naar de mogelijkheden om dit te realiseren.

Experts en de grote vervoersbedrijven zijn het er over eens dat het openbaar vervoer radicaal moet worden verbeterd om te voorkomen dat het bestaande systeem vastloopt. Meer asfalt is geen duurzame lange termijn oplossing voor het mobiliteitsprobleem in de Randstad. Daarom wil GroenLinks dat de provincie Noord-Holland een actieve rol gaat spelen in het ontwikkelen van nieuwe railverbindingen en diende daarvoor een initiatiefvoorstel in.

De regio Amsterdam dreigt dicht te slibben en mensen zijn steeds langer onderweg om op hun werk te komen. GroenLinks ziet mogelijkheden voor meerdere lightrail- of metrolijnen van de Noordzeekust tot aan het Gooi. ‘Een lightrail-netwerk voor de metropoolregio moet doordringen tot in de kern van de steden en de belangrijke woon- en werkgebieden buiten de stad met elkaar verbinden’, aldus GroenLinks in het initiatievoorstel.

Daarmee wil GroenLinks informatie op tafel krijgen voor vervolgstappen. De eerste stap is het het verzamelen van kennis en de input van deskundigen. Dat is noodzakelijk omdat het gaat om een complex bestuurlijk speelveld en grote investeringen.