Home Overzicht Grote anti-terrorisme oefening op Zeeburgereiland

Grote anti-terrorisme oefening op Zeeburgereiland

0

Op 8 en 9 november is er een grote terrorisme oefening op het Zeeburgereiland. De oefening is onder andere zichtbaar en hoorbaar rond de oefenlocatie bij restaurant Haddock. Aan de oefening doen figuranten mee en er wordt gebruik gemaakt van oefenmunitie. Tegelijkertijd is er een oefening bij het nog niet in gebruik genomen metrostation Europaplein. De crisisorganisatie in het stadhuis en het hoofdbureau van politie oefent mee.

Het nationale dreigingsniveau staat sinds maart 2013 op ‘substantieel’. Daarmee is de kans dat een aanslag in Amsterdam plaatsvindt al langere tijd reëel. Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen dat Amsterdam doelwit wordt van een aanslag, maar de gemeente en de hulpdiensten bereiden zich hier wel al langere tijd op voor.

Sinds de verhoging van het dreigingsniveau zijn verschillende zichtbare en onzichtbare maatregelen genomen in Amsterdam. Het gaat bijvoorbeeld om de zichtbare maatregelen bij Joodse instellingen, extra inzet op intelligence, het naar Amsterdam halen van de interventieteams van de Dienst Speciale Interventies en het voortdurend aanscherpen van de anti-radicaliseringsaanpak.

Ook is er de laatste jaren, op verschillende niveaus, met zowel de driehoek, hulpdiensten als met rijkspartijen geoefend ter voorbereiding op een terroristische aanslag. Het logische vervolg is een grote terrorisme oefening op straat, waarbij ook de samenwerking met DSI en Defensie wordt beoefend.