Home Nieuws uit Artis Haig Balian stopt als directeur van Artis

Haig Balian stopt als directeur van Artis

0

Haig Balian heeft besloten per 1 november te stoppen als directeur van Artis. Hij begon in 2003 bij Artis omdat hij vond dat de afstand van mens tot natuur steeds groter werd en dat Artis de plek moet zijn waar onze verbondenheid met natuur voelbaar wordt gemaakt. Artis was nodig aan vernieuwing toe. Onder zijn leiding is er een masterplan gemaakt en uitgevoerd dat de natuur dichterbij brengt en de samenhang laat zien tussen dier, plant, microbe en mens.

Beeld Artis Anneloes Pabbruwee

Sinds de komst van Balian is Artis totaal vernieuwd op ieder gebied. Toen Haig Balian bij Artis begon zat de dierentuin in de rode cijfers. Hij wist de begroting weer gezond te krijgen en meer bezoekers te trekken. Onder zijn leiding kwamenveel vernieuwingen tot stand zoals het inrichten van de Zuid-Amerikaanse Pampa, het onlangs geopende olifanten verblijf, het Insectarium en vernieuwingen van het vogel- en het apenhuis. Trots is hij op het eerste en enige museum ter wereld over het onzichtbare leven: Artis-Micropia.

‘Oppasser’ vertrekt
‘Ik ben dankbaar dat ik 14 jaar de oppasser van Artis heb mogen zijn’, zegt Haig Balian. ‘En dat ik de mogelijkheden en ondersteuning heb gekregen van velen om Artis te kunnen ontwikkelen tot wat het nu is: een plek waar we een breed publiek inspireren en stimuleren verantwoordelijk met de natuur om te gaan. Op het Artis-Groote Museum na zit mijn taak erop. Ik ga me nu toeleggen op de realisatie hiervan. Voor Artis begint een nieuwe fase. Hét moment om het stokje over te dragen.’ Haig Balian gaat zich na 1 november volledig concentreren op de realisatie van het sluitstuk van het door hem geïnitieerde masterplan, het Artis-Groote Museum.

Haig Balian wordt opgevolgd door Rembrandt Sutorius die op 1 augustus bij Artis begint en per 1 november de nieuwe directeur wordt. Sutorius startte na een periode bij de overheid een internationale carrière als manager bij strategisch adviesbureau McKinsey.

Artis trekt nu ruim 1,3 miljoen bezoekers per jaar en heeft 80.000 leden.

Vorig artikelAnna heeft u nodig
Volgend artikelMet nieuwe stadsdeelcommissie keren stadhouders terug in bestuur