Home Kunst ‘Half elf Blookertijd’, voorgoed verdwenen…

‘Half elf Blookertijd’, voorgoed verdwenen…

0

Soms is het verdwijnen van een muurreclame een onbegrijpelijke blunder. Dat geldt bij uitstek voor de reclame voor Blooker Cacao die vele decennia lang vlakbij het Amstelstation vanuit de trein te zien was: ‘Half elf Blookertijd’. In onze serie over muurreclames in Oost een eerbetoon aan deze verdwenen reclame, die zo treffend herinnerde aan de ontelbare cacaofabrieken die Amsterdam rijk was.

Door Hansje Galesloot | Beeld Stadsarchief Amsterdam
| Alf van Beem/WikiCommons

Historische muurreclames in Oost

Aflevering 3

Alle afleveringen

Als ergens gold dat een historische muurreclame warme gevoelens kan oproepen, dan was dat wel hier. Niet alleen vanwege dat knusse cacaomomentje waartoe opgeroepen werd, maar ook omdat deze tekst een welkom vormde als je per trein de nieuwbouwwijken gepasseerd was en het oude Amsterdam binnenreed.

Laatste overblijfsel
Bij de herbebouwing van de Omval met woontorens en kantoren is het Blookerhuisje gespaard, hierin zit nu Café Blooker. Dit wonderlijke gebouwtje in Zwitserse chaletstijl is een laatste overblijfsel van de omvangrijke fabrieksgebouwen van Blooker, die zijn afgebroken toen het bedrijf  in de jaren zestig uit Amsterdam verdween. Maar vreemd genoeg is de muurreclame niet in ere gehouden tijdens de operatie, waarbij het huisje is afgebroken en later weer heropgebouwd maar dan wel een kwartslag gedraaid. Het gebouwtje oogt vreemd verdwaald in deze hoogbouwomgeving.

De bovenzaal van Café Blooker heeft akoestische wandpanelen en een prachtige historische foto.

Burchtachtige fabriek
Blooker was een van de bekendste cacaofabrieken van Amsterdam, naast Van Houten (later verhuisd naar Weesp), Bensdorp, Korff, Flick en Tjoklat. De fabriek werd in 1824 door Jurriaan Blooker opgericht en heeft tot 1962 bestaan, toen het bedrijf werd overgenomen door Bensdorp. De Omval was in die periode een industriegebied. In 1886 kwam er een nieuw, burchtachtig fabrieksgebouw aan de Weesperzijde. Oude Amsterdammers zullen zich de indringende cacaolucht nog kunnen herinneren die door de Blookerfabriek werd uitgestoten.

Terug op de markt
Dat er reclame werd aangebracht op het chalethuisje (in gebruik geweest als magazijn, garage en mogelijk ook als portiershuisje) was heel slim, want vooral in de jaren dertig was de weg langs de Weespertrekvaart een belangrijke autoroute naar het Gooi, met veel filevorming. Ook vanuit de auto dus alle tijd deze reclame op je in te laten werken. Na de overname verdween het merk aanvankelijk, maar inmiddels is het teruggekeerd op de markt, nu echter gemaakt door een vroegere concurrent, Rademaker.

Cacaohoofdstad van de wereld
Dat de Blookerfabriek zich hier vestigde en dat Amsterdam nog veel meer cacaofabrieken telde, hoeft niet te verwonderen. Vanaf de 17de eeuw ontwikkelde Amsterdam zich tot de grootste doorvoerhaven van cacao ter wereld. Nog steeds wordt één vijfde van alle cacao van de wereld verscheept via Amsterdam.

Niet de chocolademelk van nu
De aanwezigheid van grote hoeveelheden cacao leidde tot de opkomst van allerlei chocolade-gerelateerde winkels en zaken. Vaak werden er koeken van cacaobonen gemaakt, die opgelost werden in kokende melk. Deze chocolademelk leek echter in het geheel niet op de drank die wij nu kennen. Het goedje was ontzettend vet, erg bitter en lag zwaar op de maag. Daarnaast was het moeilijk zelf te maken, omdat de melk tijdens het koken vaak verbrandde. Daarom werd de drank in chocoladehuizen gedronken.

Van Houten Cacao en Chocolade
Het was een Amsterdammer die de moderne versie van de chocolademelk uitvond. Casparus van Houten, van Van Houten Cacao en Chocolade, kwam met de vondst van het poeder waarmee de burger thuis simpel chocolademelk kon zetten. Het was niet eens meer nodig de melk te koken, waardoor de handeling een stuk eenvoudiger werd. Cacaopoeder legde de basis voor de bruine melk als volksdrank – en voor de reclame op het Blookerhuisje.

Heb je ideeën voor te herstellen gevelreclames in Oost, neem dan contact op met de WHGA  [email protected].