Home Sport&Fit Hardlooproutes door Oost worden voorzien van markering

Hardlooproutes door Oost worden voorzien van markering

0

Er komen meer hardlooproutes in de stad. Bovendien worden bestaande routes aangeven door middel van duidelijke markeringen. In de toekomst kunnen hardlopers in de stad de routes volgen aan de hand van markeringen die de vorm hebben van zilveren punaises. Hardlopers komen de punaises met een afbeelding van een hardloper om de 20 meter tegen. In een bocht of kruising is dit om de 2 meter.

De gemeenteraad heeft vorig jaar afgesproken dat de gemeente gaat investeren in hardlooproutes in de stad. Wethouder Sport Eric van der Burg: ‘We willen dat Amsterdam steeds meer een bewegende stad wordt die echt uitdaagt om te gaan bewegen. Deze ononderbroken hardlooproutes helpen daarbij, want weinig is zo irritant als stilstaan voor stoplichten of wachten op voorbij razend verkeer tijdens het hardlopen.’

De routes
Aan de hand van de hardloop-apps Strava en Runkeeper is een analyse gemaakt waar in Amsterdam het meest wordt hardgelopen. Het valt op dat vooral in parken, langs het water en in het groen wordt gelopen. De favoriete afstanden liggen tussen de 3 en 7,5 kilometer. Het is voor hardlopers belangrijk dat de routes aantrekkelijk zijn, afwisseling in omgeving en ondergrond, aanwezigheid van groen, ononderbroken routes en het lopen van een rondje. De aanleg van de hardlooproutes maakt onderdeel uit van een campagne in aanloop naar de EK Atletiek die stimuleert om te gaan sporten en te blijven sporten. De verwachting is dat de eerste vier routes zijn aangelegd voor de start van het EK Atletiek dat plaatsvindt van 6 tot10 juli plaats op het Museumplein en in het Olympisch Stadion.

Al negen routes in Oost
Oost heeft al negen hardlooproutes, van kort (0,5 kilometer in het Flevopark) tot lang (11,4 kilometer in het Oostelijk Havengebied). Deze routes zijn nog niet voorzien van de nieuwe  markering. Dat zal later gebeuren. Het is niet duidelijk of er in Oost, naats de negen bestaande routes, nog hardlooproutes bij komen.