Home Gezin Havo De Hof tussen markt en brandweer

Havo De Hof tussen markt en brandweer

0

Havo De Hof geeft kleur aan de hoek van de Dapperstraat en de Wijttenbachstraat. Het voormalig universiteitsgebouw herbergde aankomende geografen en museumdeskundigen. Tegenwoordig stapt hier een jongere generatie naar binnen.

Door Anneke Hesp

Het is een donkere namiddag in november en vanuit Havo De Hof straalt het licht uit alle ramen op de Dapperstraat. Sinds september bruist het weer rond de oude Reinwardt Academie om even een woord te gebruiken dat makelaars direct aan Oost doet denken.
Iedere dag komen 280 leerlingen hier naar school. De fietsen verdwijnen in de grote kelderruimte en de kinderen verspreiden zich over de etages. Sommigen komen uit Oost en lopen gewoon naar school, maar anderen komen uit West, Marken of Abcoude; een groot deel met de bus, de trein of de tram.

Ze wilden naar een havo, niet naar een scholengemeenschap waar de havo eigenlijk het mindere broertje is van het vwo. Want zo gevoelig ligt het wel in een samenleving die zich steeds meer richt op competitie dan op samen leven.
Havo De Hof heeft haar naam meegenomen vanuit de Linnaeushof waar zij het gebouw had waar nu de Amsterdamse Mavo in begonnen is. Jelle en Gabriël uit het vierde jaar zijn blij met de verhuizing. ‘In de Watergraafsmeer mochten we het terrein niet af. En als je wat nodig had, kon je alleen maar naar de Vomar. Vanaf de derde klas mag je hier naar buiten. En dan kun je zoveel kanten op.’

Vertrouwen
Ook afdelingsleider Sander Schuurman weet de weg naar de Dappermarkt al te vinden. In de personeelskamer snijdt hij een plak snijworst af (Boer Geert) en belegt er zijn brood mee.
Er staan tegenwoordig meer kinderen bij regen even te schuilen onder het afdak bij de Domselaerstraat. Op betere dagen zijn de bankjes in de binnentuin bij de Woltera van Reestraat vaker bezet. Maar tot nu toe zijn er bij conciërges Mohamed Balkoudia en Eddy Craig geen buren wezen klagen over overlast. Daar is Schuurman blij om; ‘We werken met een rooster waardoor in de eerste jaren kinderen niet kunnen gaan zwerven. Maar in de bovenbouw is zo’n rooster niet altijd mogelijk. We geven ze dan dat vertrouwen.’
Tegenwoordig zoeken scholen actiever naar gelegenheden om in de buurt mogelijkheden te scheppen voor leerlingen om kennis te maken met de samenleving en dan is het heel belangrijk om met de buren een goede verhouding te hebben.

Leerpleinen
In het gebouw van de zestiger jaren werden eerst geografen opgeleid, later museumdeskundigen. Tussendoor werden de ramen iets kleiner gemaakt. Nu hebben die weer hun oorspronkelijke maat, want de oude Reinwardt Academie is grondig verbouwd om het geschikt te maken voor de havo.