Home Wonen Heb je aanleg om op te ruimen?

Heb je aanleg om op te ruimen?

2

Opruimen valt te leren. Dat is het goede nieuws. De handeling van opruimen kost op zich nauwelijks tijd. Op dag één gooi je het vuilnis weg. Op dag twee breng je je gelezen boeken naar de kringloop. Op dag drie zet je de meubels die je niet gebruikt op Marktplaats. In een week kun je dus veel voor elkaar krijgen.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

De handeling zelf kost dus amper inspanning. Wat kost dan wel tijd? De beslissing om te handelen. Ook de stap daarvoor, namelijk hoe te handelen, vergt tijd. Beslissen is meestal het struikelblok in het opruimproces. Er gaat tijd zitten in keuzes maken, beslissingen nemen en knopen doorhakken. Wat wil je veranderen, hoe kun je dat doen, wanneer ga je dat doen?

Tip

Bereid je voor op opruimen en houd er rekening mee dat de beslissingsfase die eraan voorafgaat tijd kan kosten.

Duizelt het je al? Dit is waar het vaak misgaat bij het opruimen. Er zijn veel beslissingen te nemen, te veel keuzes soms te maken. Het overzicht ontbreekt nog wel eens.

Het goede nieuws is dus dat je kunt leren opruimen. Het werkt eigenlijk net als met een taal leren. Hoe meer je oefent, hoe makkelijker het zal worden. Hoe vaker je het doet, des te minder tijd het zal kosten om beslissingen te nemen, en des te makkelijker zul je afscheid kunnen nemen van je spullen. Opruimen is dus eigenlijk een vaardigheid. En een vaardigheid kun je aanleren.

Nu ben ik ervan overtuigd dat het met opruimen net is als met wiskunde. Als je aanleg hebt voor wiskunde, gaat het je een stuk gemakkelijker af. Heb je geen wiskundeknobbel, dan zul je meer moeite moeten doen, misschien wel bijles moet nemen, om tot een aanvaardbaar resultaat te komen. Maar neem van mij aan dat het mogelijk is, want ik ben wat dat betreft ervaringsdeskundige. Met bijlessen en inspanning haalde ik op de middelbare school met moeite een mager zesje voor wiskunde. Op dat cijfer was ik trotser dan op de achten en negens waar ik een stuk minder hard voor geploeterd had. Zo is het ook met opruimen. Het zal je niet verbazen dat ik daar aanleg voor heb en dat is natuurlijk een van de redenen dat ik er mijn beroep van gemaakt heb. Andere ‘bijles’ geven in opruimen is dankbaar werk, want iedereen kan leren opruimen.

Bron Goodbye, Things, Fumio Sasaki

2 REACTIES

  1. Ja, opruimen is te leren, zeker! Maar “leren” vraagt om de bereidheid te leren en daar zit in mijn ogen het probleem. Je kunt, op elk terrein, regels – tips – trucjes aanbieden, maar of de leerder daar wat mee doet, is afhankelijk van geheel andere zaken. Mijn conclusie: iedereen kan leren opruimen, maar hij/zij moet het wel willen leren!
    Joke