Home Wonen Heb je al aangifte gedaan?

Heb je al aangifte gedaan?

0

Volgens mij ben ik na het lezen van de titel van deze column al een aantal lezers kwijtgeraakt. De belastingaangifte blijft voor een aantal mensen een bron van stress. Hoe komt dat? Waarom levert dit spanning op?

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Ik vermoed dat het te maken heeft met de confronterende werking die de aangifte kan hebben. Dit is namelijk een van de weinige momenten in het jaar dat het echt belangrijk is je zaken op orde te hebben. Je kunt natuurlijk uitstel aanvragen, maar diep in je hart weet je ook wel dat dit het verplaatsen van het probleem is. Want er komt een dag dat die aangifte toch in orde gemaakt moet worden.

Tip
Bewaar alle informatie die je nodig hebt voor je aangifte bij elkaar.

Het is natuurlijk frustrerend om elk jaar op een vast moment met je neus op het feit gedrukt te worden dat je in het afgelopen jaar de post had moeten openen, daarop actie had moeten ondernemen, eindelijk die bankrekening had moeten opheffen, beter had moeten bijhouden welke organisaties van jou giften hebben ontvangen en vul maar aan. Je had je na de vorige aangifte nog zo voorgenomen om het anders te gaan doen. Waarom overkomt het je nu toch weer? Kortom: frustratie, stress en meer negatieve gevoelens.

Bekijk het eens van de positieve kant: de Belastingdienst geeft je elk jaar de gelegenheid om je financiële en administratieve voornemens ten uitvoer te brengen. Bedenk ook dat je stap voor stap kunt komen tot de aangifte.

Allemaal leuk en aardig die tips, hoor ik je denken, maar ik moet dus nu aangifte doen. Mijn advies is dan ook om een (eventueel digitaal) mapje te pakken en daar alle papieren in te stoppen die je voor de huidige aangifte nodig hebt, zoals jaaroverzichten van financiële instellingen en werkgevers. Zorg dat je alle benodigde informatie hebt om je aangifte af te handelen en je DigiD om in te loggen. Controleer de vooraf ingevulde gegevens, voer wijzigingen door en voeg eventueel zaken toe. Dat is stap één. Deze stap bestaat dus uit meerdere stapjes, want de aangifte hoef je niet in één keer te doen. Begin gewoon met het mapje binnen handbereik en sla de gegevens tussentijds op. Ga eventueel morgen of volgende week verder, maar zet ieder keer een stapje.

Stap twee zet je nadat je de aangifte hebt ingezonden. Die stap bestaat uit kijken naar wat nodig is om volgend jaar snel(ler) en met gemak aangifte te doen. Je kunt ervoor kiezen een map ‘aangifte volgend jaar’ in gebruik te nemen en daar tot de volgende aangifte alles in te bewaren wat je nodig hebt voor die aangifte. Of je kiest voor bijvoorbeeld een ordner of hangmap(pen) om alle administratie per categorie in op te bergen, zodat je dit voor de volgende aangifte slechts daarin hoeft op te zoeken.