Home Wonen Heb je je bibliotheekboeken al ingeleverd?

Heb je je bibliotheekboeken al ingeleverd?

0

Elk jaar staat er op Teletekst wel een bericht over iemand die na jaren een geleend boek inlevert bij de bibliotheek. Ook afgelopen maand kwam er weer zo’n bericht voorbij. Toen de Amerikaan Frank Ryan uit New Jersey twaalf jaar was, leende hij het boek ‘Football Through The Years’. Hij legde het ergens neer en vergat het daarna totaal. Onlangs vond zijn dochter het boek bij het opruimen van haar vaders zolder. Frank is nu 84 jaar, dus reken maar uit hoe hoog de boete is door deze late inlevering bij de bibliotheek.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

In eerste instantie dacht ik dat dit bericht ongeschikt zou zijn voor een column, omdat het een terugkerend onderwerp is. Maar zoals wel vaker gebeurt met dit soort berichten; begon mijn organize-brein te werken en gingen mijn gedachten met me op de loop. Dat je een boek vergeet als je twaalf jaar oud bent, begrijp ik. Dat het vervolgens door je volwassen dochter gevonden wordt op zolder is een reuzensprong vooruit. Wat is er in de tussenliggende jaren gebeurd?

Hoe kan het dat een geleend boek op zolder terechtkomt? Daar is het volgens mij niet meteen neergelegd bij thuiskomst, na het bezoek aan de bibliotheek. Zou Frank nog steeds in zijn ouderlijk huis wonen? Als dat namelijk niet het geval is, is het biebboek meeverhuisd naar zijn huidige adres. Het heeft deel uitgemaakt van de gemeenschap van goederen toen hij trouwde. Heeft hij het zelf op zolder neergelegd of heeft zijn vrouw dat gedaan?

Je begrijpt dat ik dit niet zomaar voorbij kon laten gaan en er daarom nu toch een column aan wijd. Bij een dergelijk bericht onderdruk ik namelijk met moeite mijn neiging om op de zeepkist te gaan staan en te verkondigen: organizen duikt overal op in het leven! Het heeft zo veel voordelen om regelmatig op te ruimen. Het is van belang te kiezen voordat je spullen opbergt: wat is dit, wil ik dit bewaren en waar wil ik het bewaren? Weten wat je waar in huis hebt, scheelt je tijd, geld en stress. Tijd omdat je niet hoeft te zoeken, geld omdat je bibliotheekboeken op tijd terugbrengt (!) en stress omdat je niks meer kwijt bent. Organizen is alleen maar goed. Waarom moet ik dan toch nog zo veel mensen bekeren tot mijn ‘opruimgeloof’?

Tip

Maak een notitie in je agenda of telefoon een dag voordat je je bibliotheekboeken moet inleveren en eventueel ook nog op de dag zelf.

Vorig artikelHedy d’Ancona opent Internationale Vrouwendag Indische Buurt
Volgend artikelOpvang Syrische vluchtelingen zoekt donateurs