Home Wonen Heb je last van keuzestress?

Heb je last van keuzestress?

0

Deze maand geven in Flow magazine drie mensen hun visie op waarom we zo’n moeite hebben met keuzes maken; een filosoof, een schrijver en een besliscoach. Er staan interessante dingen in dit artikel, dus ik dacht een goed onderwerp gevonden te hebben voor mijn column deze maand. Ik nam het artikel erbij, begon met schrijven, maar was niet tevreden over het resultaat. Aangezien ik niet beschuldigd wil worden van plagiaat, besloot ik de column niet te gebruiken. Schrijven is schrappen, maar toen ik er een paar nachtjes over had geslapen, kon ik de column toch niet verwijderen van mijn laptop.

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Ik besloot er even niets aan te doen en ging op mijn bank vakliteratuur zitten lezen. Door het los te laten, kwam er binnen een uur een idee op. Het afgelopen weekend had ik veel keuzes gemaakt en het zat me niet helemaal lekker. Zie daar: ik kan wel over moeilijk kunnen kiezen schrijven en ga dit over mijn eigen leven doen.

Keuzestress is voor mijn situatie wel een erg groot woord. Wat is het geval? In mijn vrije tijd ben ik constant keuzes aan het maken. Ga ik erop uit of blijf ik thuis? Als ik thuis blijf wat ga ik dan doen? Moeten er nog huishoudelijke klusjes gedaan worden of ga ik lekker iets voor mezelf doen? Lees ik de krant, een tijdschrift, mijn Spaanse boek of kijk ik liever televisie? Als ik daar geen zin in, begin ik dan eindelijk aan die legpuzzel van 2000 stukjes of wil ik me liever weer kind voelen door met mijn stiften het kleurboek voor volwassenen in te duiken?

Af en toe word ik er een beetje kriegel van. Tegen mijn klanten zeg ik regelmatig: als je ervoor kiest dit te doen, kun je op dit moment een heleboel ander dingen niet doen. Dat is wel eens frustrerend. Het kan je het gevoel geven dat je iets mist, doordat je een bepaalde keuze gemaakt hebt. Bij mij speelt ook nog al eens en schuldgevoel mee. Zou ik niet iets nuttigs moeten doen? Kleuren is tijdverspilling. Wat heeft zo’n legpuzzel nu voor zin? Echt genieten is er dan niet bij. Jammer, want ontspannend is het wel. En ontspannen is zeker in het weekend belangrijk voor me om de nieuwe werkweek aan te kunnen.

Zo zie je maar weer. Niets menselijks is mij vreemd. Nu alleen nog kiezen of ik deze column zal plaatsen en of ik de eerder geschreven column zonder spijt kan verwijderen van mijn harde schijf. Houdt het dan nooit op met keuzes maken?

Tip van de schrijver uit het Flow-artikel

Zorg ervoor dat je niet gestrest bent als je moet kiezen en houd rekening met je gevoel.