Home Wonen Hebben minimalisten een punt?

Hebben minimalisten een punt?

0

De zomervakantie is weer in aantocht. Hoe bereid jij je voor? Gooi je op het allerlaatste moment van alles in je koffer of plan je van tevoren wat er allemaal mee moet op reis? En heb je dan steevast te veel bij je of grijp je juist mis op je vakantiebestemming?

Opruimspecialist Linda Groen is professional organizer en auteur van de boeken Wat een bende! | Professional organizing, je leven op orde | Opgebrand en uitgeblust

Jarenlang was mijn inpaksysteem om een paar weken voor mijn vakantie een krat neer te zetten waar ik de spullen in kon gooien die ik zeker niet moest vergeten mee te nemen. De dag voor mijn vertrek keek ik dan rustig in al mijn kasten om te beoordelen wat er voor de komende vakantie echt in mijn koffer moest. Ik werkte dus niet met een paklijst, omdat ik had gemerkt dat je voor elke reis verschillende dingen nodig had. Zo pak je voor een stedentrip andere spullen in dan voor een strandvakantie. Daar ben ik van teruggekomen. Waarom ben ik daarvan teruggekomen? Omdat toch gebleken is dat er een soort standaardlijst te maken is van de zaken die je op reis altijd bij je hebt en wat je voor vertrek nog even moet doen.

Tip
Neem nooit meer bagage mee dan je zelf kunt dragen.

Nu heb ik over deze lijsten vorig jaar ook al een column geschreven, dus zal ik er niet verder over uitweiden. Waarom ik er dan toch over begin? Omdat ik dit jaar zo min mogelijk spullen wil meenemen. Ik ga namelijk bijna drie weken wandelen van hotel naar hotel en zal zelf mijn spullen moeten dragen. Daar word je een minimalist van, kan ik je vertellen. Voor een lange afstandswandeling is, naast een goede rugzak, namelijk van belang dat je zo min mogelijk meeneemt. Aan het begin van de wandeling denk je waarschijnlijk nog dat je allerlei dingen dringend nodig zult hebben onderweg en dat het je wel lukt om die te dragen. Ik durf te wedden dat je er anders over zult denken na ruim vijftien kilometer te hebben afgelegd.

Dus werk ik nu nog met een paklijst? Jazeker. Ook gooi ik een tijdje voor vertrek spullen in een krat….om een deel er binnen een paar dagen weer uit te halen, want elke keer dat ik die spullen zie, denk ik: ‘Dat moet ik allemaal zelf meeslepen. Volgens mij kan ik wel wat meer thuis laten.’ Een paklijst is nu heel handig, omdat ik de spullen die daarop staan echt niet mag vergeten mee te nemen en omdat ik de spullen die er niet op vermeld staan dus echt niet mee moet willen sjouwen.

Ik heb inmiddels drie (lange) weekenden geoefend met minimaal 15 kilometer per dag wandelen. Er zaten zelfs dagen bij dat ik 25 kilometer heb gelopen. De vrijheid om alles wat je nodig hebt in je rugzak te hebben en dan te kunnen gaan en staan waar je maar wilt, is mij zeer goed bevallen. In dat opzicht hebben de minimalisten zeker wel een punt. Waarom zou je veel bagage meezeulen? En waar heb ik al die spullen in mijn huis eigenlijk voor nodig? Dat laatste zal ik vast nog wel eens in een andere column uit te doeken doen.

Geniet van de zomervakantie!